Baijerinvuoristovihikoira

Bavarian Mountain Hound

Baijerinvuoristovihikoira on keskikokoinen, lihaksikas rotu, joka on hieman korkeuttaan pidempi ja painaa täysikasvuisena noin 20–25 kg. Aikuisen uroksen säkäkorkeus on noin 47–52 cm, nartulla 44-48 cm. Koiran lyhyt turkki on väriltään ruskea, punainen mustalla naamiolla, kauriinpunainen mustalla naamiolla tai ilman.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Baijerinvuoristovihikoira polveutuu keskiajalla metsästykseen käytetyistä ajokoirista. Alkuperäisistä koirista syntyi useita rotuja ja tyyppejä, muun muassa hannoverinvihikoira. Hannoverinvihikoira risteytettiin rakenteeltaan kevyemmän vuoristovihikoiran kanssa ja lopputuloksena syntyi 1870-luvulla uusi rotu, baijerinvuoristovihikoira. Se on verikoira, joka pystyi jäljittämään haavoittuneen saaliseläimen vanhan hajun vuoristoalueilla. Ensimmäinen rotuyhdistys perustettiin Münchenissä vuonna 1912.

Luonne

Baijerinvuoristovihikoira on rohkea, rauhallinen, uskollinen koira, joka omistautuu isännälleen. Vieraisiin se saattaa suhtautua varauksella, joten varhainen sosiaalistaminen on tärkeää. Koira tulee kouluttaa varmaan luoksetuloon ja sille tulee antaa tilaisuus käyttää nenäänsä.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin baijerinvuoristovihikoirat kärsivät toisinaan lonkkanivelten kehityshäiriöistä (lonkkadysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Koira on jalostettu ajamaan haavoittunutta riistaa jopa useiden päivien ajan, joten se on erittäin kestävä ja tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivittäin. Baijerinvuoristovihikoira on työkoira ja se nauttii jäljestämisestä ja muista koiraharrastuksista, joissa se pääsee käyttämään aivojaan, ruumistaan ja nenäänsä. Koiran luoksetulon harjoittaminen luotettavaksi on tärkeää, sillä se saattaa kuuroutua kaikille tänne-kehotuksille saatuaan vainun.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti. Baijerinvuoristoihikoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran lyhyt turkki ei vaadi juuri hoitoa, vaan sille riittää harjaus kerran viikossa. Koiran korvat ja tassut kannattaa tarkastaa samalla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.