Grand basset griffon vendeen

Basset Griffon Vendeen (Grand)

Keskikokoinen, voimakas ajokoira on hieman korkeuttaan pidempi. Grand basset griffon vendéenin säänkestävä turkki on karkea ja sen väreinä ovat valkoinen, jossa vaaleanruskeat, oranssit, mustat, soopeliväriset, kolmiväriset tai tummanharmaat merkit. Niiden tunnusmerkkejä on silmien yllä roikkuva otsatukka sekä parta ja viikset. Täysikasvuinen GBGV-uros on noin 40–44 cm korkea, narttu 39–43 cm.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Grand basset griffon vendéen voidaan jäljittää aina 1500-luvulle asti. Koirat ovat alun perin kotoisin Vendéen alueelta Länsi-Ranskan maaseudulta. Basset griffon vendéeniä on kahta tyyppiä, grand (iso) ja petit (pieni). Ne ovat alun perin saman rodun kaksi muunnosta, ja rotujen risteyttäminen kiellettiin vasta 1970-luvulla. Koiria käytetään edelleen metsästyskoirina yksin ja laumoissa. Ne osallistuvat villisian- ja hirvieläinten metsästykseen ja ottavat jäljen kaneista ja jäniksistä.

Luonne

Grand basset griffon vendéen on luonteeltaan hyväntuulinen koira, joka rakastaa aktiivista elämää. Ne eivät ole ihanteellisia kaupunkikoiria, vaan sopivat paremmin harvemmin asutuille alueille. Ne saattavat olla kovia haukkumaan, omapäisiä, itsenäisiä ja rohkeita, mutta aina myös miellyttämisenhaluisia. On tärkeää, että piha on hyvin aidattu, sillä koira karkaa helposti saatuaan vainun pienestä saaliseläimestä.

Terveys

Grand basset griffon vendéen ei kärsi erityisesti silmäsairauksista, mutta silmien tutkimista suositellaan, sillä petit basset griffon vendéen -rodulla on silmäsairauksia. Molemmilla roduilla esiintyy myös epilepsiaa.

Liikunta

Grand basset griffon vendéen tarvitsee paljon liikuntaa, vähintään kaksi tuntia päivässä, sekä runsaasti oleskelua ulkosalla. Ne ovat täynnä elämää ja rakastavat metsästämistä ja ulkoilmaelämää. Ne eivät pysty istumaan paikallaan kovinkaan kauaa, ja sopivat erityisesti aktiiviseen kotiin, jossa nautitaan ulkoilusta luonnon keskellä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Grand basset griffon vendéenin turkki koostuu keskipituisesta, karkeasta päällyskarvasta ja paksusta aluskarvasta. Se ei vaadi kovin paljon hoitoa. Viikoittaisella harjauksella poistetaan irtokarvat ja lika, ja sen pitäisi riittää. Koiran isolehtiset korvat pitää tarkastaa ja puhdistaa säännöllisesti, jotta ongelmia ei synny.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.