Bergamasco

Bergamasco

Bergamasco-koirarodun näkyvin ominaispiirre on sen turkki. Se on rasvoittuva, pitkä, runsas ja roikkuu löysinä takkuina. Turkin värejä ovat harmaan eri sävyt, syvä musta, isabella (vaalea/laikukas kullanruskea) ja vaalean kellanruskea. Kookas ja voimakas uroskoira on täysikasvuisena noin 58–62 cm korkea, narttu noin 54–58 cm. Täysikasvuinen uros painaa 32–38 kg ja narttu 26–32 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Bergamasco on ikivanha paimen- ja vahtikoirarotu. Sen uskotaan syntyneen Persiassa tuhansia vuosia sitten, jolloin se oli paimentolaiselämää viettäneiden maanviljelijöiden seuralainen. Se paimensi eläimiä ja suojeli niitä pedoilta. Jotkut paimentolaisista asettuivat asumaan Italian Alpeille ja koirarotu sai nimen alueen mukaan, Bergamasco. Rotu ehti lähes kadota, kun villan kysyntä väheni Italiassa toisen maailmansodan jälkeen, mutta asiastaan innostuneet kasvattajat onnistuivat elvyttämään rodun.

Luonne

Bergamascon vahtikoiran juuret näkyvät edelleen: se on luonteeltaan tarkkaavainen ja valpas, ja sillä on vahva suojeluvietti. Siksi on erittäin tärkeää, että koira sosiaalistetaan varhain ja sillä on kokenut kouluttaja. Rotu ei ole paras vaihtoehto ensikertalaiselle, sillä se tarvitsee jatkuvaa koulutusta ja on erittäin miellyttämisenhaluinen.

Terveys

Bergamasco vaikuttaa olevan erittäin terve rotu, eikä sillä ole yleisesti tunnettuja, rodulle tyypillisiä sairauksia.

Liikunta

Rotu tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin, ja kestävä koira liikkuu mielellään paljon enemmänkin, mikäli se omistajalle sopii. Poista turkista roskat, kun palaatte kotiin!

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Joillain suurikokoisilla koiraroduilla, kuten bergamascolla, esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran erityislaatuinen turkki tarvitsee vaihtelevissa määrin hoitoa eri kehitysvaiheissaan. Aluksi koiran turkki tulee harjata noin kerran viikossa. Noin 10 kuukauden iästä kolmivuotiaaksi pentukarva kuitenkin korvautuu aikuisen turkilla. Turkkia hoidetaan päivittäin takkulaattojen muodostumisen ajan. Kolmen vuoden iästä alkaen, kun takut ovat valmiit, turkkia ei enää tarvitse juuri hoitaa. Harjaus kerran kuussa ja pesu kerran tai kaksi vuodessa riittää. Turkki alkaa yleensä ulottua maahan asti, kun koira on noin viisivuotias.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.