Bokseri

Boxer

Bokseri on keskikoinen, erittäin lihaksikas, vahva ja syvärintainen koira. Niiden kuono saattaa olla lyhyt ja niillä on vahva leuka, jossa alapurenta. Lyhyen turkin väreinä ovat keltainen tai juovikas, yleensä valkoisin merkein. Bokseri voi olla myös kokovalkoinen. Täysikasvuisena uros on keskimäärin 57–63 cm korkea ja painaa noin 30–32 kg. Nartun ihannekorkeus on noin 53–59 cm ja -paino noin 25–27 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Bokseri periytyy kahdesta mastiffityyppisestä koirarodusta, joita käytettiin keskiajalla metsästyskoirina Saksassa. Koiria käytettiin villisian, karhun ja hirvieläinten metsästykseen. Bokserin esi-isiä käytettiin myös härkätaisteluissa, kun niitä alettiin harrastaa urheilulajina. Bokseri syntyi, kun nämä rodut risteytettiin 1800-luvulla bulldoggin kanssa.

Luonne

Bokserin luonne pysyy pentumaisena koko koiran iän, joten siinä riittää haastetta! Se on mahtava koko perheen lemmikki, eloisa, vahva ja uskollinen. Riehakas rotu ei kuitenkaan välttämättä sovellu perheeseen, jossa on aivan pieniä lapsia. Rotu on peloton ja erittäin itsevarma. Se ei hae tappelua, mutta pystyy tarvittaessa puolustamaan itseään. Jäädessään yksin pitkäksi aikaa koira saattaa innostua tuhoamaan tavaroita.

Terveys

Boksereilla esiintyy useita mahdollisesti vakavia sairauksia, erityisesti sydänongelmia ja syöpää. Sairauksien ehkäisemiseksi kannattaa varmistaa, että koiran sukulinjassa ei esiinny näitä terveysongelmia.

Liikunta

Bokseri on erittäin energinen rotu, joka tarvitsee runsaasti liikuntaa: ne rakastavat juoksemista aukeilla paikoilla pallon tai frisbeen perässä. On suositeltavaa, että se saisi vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Boksereilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Bokserin lyhyt turkki on helppo pitää siistinä. Turkki pysyy kunnossa, kun siihen käyttää toisinaan harjaushanskaa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.