Bordeauxindoggi

Dogue de Bordeaux

Jättikokoinen koira, jolla on suuri, leveä, pyöreä ja ryppyinen pää. Koiran niska on vahva ja lihaksikas ja rinta syvä ja leveä. Bordeauxindoggin turkki on lyhyt ja melko pehmeä ja kaikki kellanruskean sävyt ovat sallittuja. Täysikasvuinen uros on noin 60-68 cm korkea ja painaa vähintään 50 kg; täysikasvuinen narttu noin 58-66 cm ja painaa vähintään 45 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Jättikokoinen koria
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Bordeauxindoggi on ikivanha ranskalainen rotu, jonka uskotaan olevan Rooman molossikoirien suora jälkeläinen. Niitä käytettiin villisian-, suden- ja karhunmetsästyksestä ranskalaisilla suurtiloilla jo 1100-luvulla. Keskiajalla niitä käytettiin karjanajossa. Koiria käytettiin myös sodissa, laumanvartijoina ja taistelukoirina. Rodun suosio laski 1900-luvulla, mutta nykyään sen määrä on taas nousussa.

Luonne

Bordeauxindoggi kiintyy syvästi perheeseensä, eikä ole mielellään pitkiä aikoja erossa heistä. Se puolustaa uhattuna perhettään ja reviiriään. Kun koiralla on hyvä perimä ja se on hyvin kasvatettu ja sosiaalistettu, se tulee toimeen lasten kanssa erinomaisesti ja sopeutuu myös muihin lemmikkeihin, jos totuttaminen tapahtuu jo nuorena. Ne ovat miellyttämisenhaluisia ja tarvitsevat johdonmukaisen, rauhallisen koulutuksen.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin bordeauxindoggilla esiintyy toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöitä (joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Niiden suuret ihopoimut ovat alttiita ihotulehduksille.

Liikunta

Ne eivät tarvitse aivan niin paljon liikuntaa kuin voisi luulla: noin tunti päivässä riittää täysikasvuiselle koiralle. Lenkki useamman kerran päivässä on tarpeeksi, varsinkin jos koiralle jää aikaa juosta ja leikkiä vapaana. Liiallisesta liikunnasta kovin nuorena voi aiheutua myöhemmässä iässä luuston ja nivelten ongelmia.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Bordeauxindoggeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran turkinhoito on suhteellisen helppoa. Turkki kannattaa käydä läpi kerran viikossa kumisella harjauskäsineellä, joka irrottaa irtokarvat. Muuta ei tarvita! Pään alueen ihopoimut tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta ihotulehduksia ei pääse kehittymään.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.