Bretagnenbassetti

Basset Fauve de Bretagne

Keskikokoinen, karkeaturkkinen koira on rakenteeltaan tyypillinen bassetti, vaikkakin basset houndia korkeampi, täysikasvuisena noin 32–38 cm. Koira painaa täysikasvuisena noin 16–18 kg. Väriltään se on kellanruskea, kullanhohtoinen tai punertava. Joillain on rinnassa hieman valkoista.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Bretagnenbassetti on pienempi kahdesta Ranskan Bretagnessa 1800-luvulla syntyneestä ajokoirarodusta. Ne syntyivät suuremman koirarodun (griffon fauve de bretagne) risteytyksenä, ja alun perin niitä käytettiin metsästyskoirana, joka metsästi monenlaista riistaa jäniksistä villisikoihin. Luultavasti rotu muistutti aiemmin enemmän terrieriä kuin nykyään. Kotimaansa lisäksi rotu on alkanut kasvattaa suosiotaan myös Britanniassa, jonka kennelliitto on tunnustanut rodun vuodesta 1991 alkaen. Suomessa rotu on suhteellisen vähälukuinen.

Luonne

Bretagnenbassetti on iloinen, älykäs, ystävällinen, rohkea ja erittäin aktiivinen rotu. Se tulee hyvin toimeen lasten ja lemmikkien kanssa. Rotu ei ole laumanvartija, mutta rientää kyllä ovelle ilmoittamaan vieraiden saapumisesta. Koirat eivät nauti joutuessaan olemaan liian pitkään sisätiloissa, vaan kaipaavat menevää elämää täynnä touhua ja haluavat olla mukana kaikissa perheen puuhissa.

Terveys

Kestävällä rodulla ei ole raportoitu erityisiä terveysongelmia.

Liikunta

Kokoonsa nähden bretagnenbassetti tarvitsee melko paljon liikuntaa, noin kaksi tuntia päivässä tai enemmän. Nokkela koira rakastaa leikkimistä ja on innokas metsästäjä, joten omistajan täytyy olla tarkkana, kun koira on vapaana. Niille täytyy opettaa varma luoksetulo jo pentuiässä tai ne ”kuuroutuvat” täysin ja tulevat takaisin silloin, kun niille itselleen sopii!

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Bretagnenbassetti on helppohoitoinen rotu, jonka karkea, tiivis turkki kaipaa kampausta kerran viikossa ja nyppimistä kahdesti vuodessa. Turkkia ei pitäisi leikata, mutta koiran korvakäytävien ympäriltä karvat tulee poistaa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.