Briardi

Briard

Briardi eli brienpaimenkoira on kookas (mutta ei raskastekoinen), komea koira, jonka erityispiirre on sen pitkä turkki. Yleisimpiä värejä ovat musta ja kellertävä, mutta myös sininen väri on mahdollinen. Koira on lihaksikas, voimakas ja erittäin sopusuhtainen. Jykevä niska pitää pään ylpeydellä pystyssä. Niillä on erinomainen näkö silmien ympärillä kasvavasta tuuheasta turkista huolimatta. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 56–64 cm ja se painaa noin 34 kg, kun taas uroksella säkä on noin 62–68 cm ja ihannepaino noin 38,5 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Briardin alkuperää ei tunneta aivan tarkasti, mutta rodun uskotaan syntyneen Euroopassa keskiajalla ja polveutuvan itämaisten paimenkoirien ja paikallisten vahtikoirarotujen risteytyksistä. Ranskassa yhdistelmästä syntyi briardi, eli brienpaimenkoira. Yhdessä versiossa vanhasta tarinasta kerrotaan, että ainoa todistaja Aubry de Montididierin murhalle oli hänen koiransa. Koira seurasi murhaajaa itsepintaisesti, ja kun kuninkaalle kerrottiin tilanteesta, hän määräsi murhaajan ja koiran kaksintaisteluun (kaksintaistelu oli keskiajalla tavanomainen menettely). Ja koira voitti! Briardin fysiikan ja työkoiran ominaisuuksien perusteella sen on helppo uskoa polveutuvan Aubryn koirasta. Rotu on saanut nimensä ranskalaisen Brien alueen mukaan.

Luonne

Briardit ovat luonnostaan suojeluviettisiä, sitkeitä, valppaita ja rohkeita koiria, joilla voi ilmetä ongelmia muiden koirien kanssa, jos niitä ei käsitellä oikein. Briardi sopeutuu kyllä muihin lemmikkeihin, jos totuttaminen toteutetaan oikein. Ne ovat onnellisimmillaan kotona perheenjäseninä, ja ne suhtautuvat vieraisiin varauksella. Eläväinen koira rakastaa leikkimistä, mutta se muuttuu helposti turhankin riehakkaaksi. Jos perheessä on pieniä lapsia, koiran kanssa on oltava erityisen varovainen.

Terveys

Briardi on yleisesti ottaen terve koirarotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriöitä (lonkkadysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Rodulla on runsaasti energiaa, joten se tarvitsee myös paljon liikuntaa. Briardit rakastavat uimista ja juoksemista ja tarvitsevat yli kaksi tuntia liikuntaa päivittäin sekä myös älyllisiä virikkeitä.

Ravitsemus

Briardeilla, kuten monilla suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Briardeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Turkki on myös varsin työläs, vaikkakaan ei välttämättä ammattilaisen trimmausta. Koiran karkeaa, kaksinkertaista turkkia täytyy harjata ja kammata ahkerasti karvanlähdön hillitsemiseksi, takkuuntumisen estämiseksi ja turkin pitämiseksi siistinä ja takuttomana. Harjaaminen kerroksittain (aloittaen alhaalta ja edeten kerros kerrokselta ylöspäin) ihoon asti on suositeltavaa. Korvat tulee pitää sisäpuolelta puhtaana ja ylimääräiset korvakarvat on leikattava. Myös tassukarvat tulee leikata säännöllisesti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.