Bullmastiffi

Bullmastiff

Bullmastiffi on sopusuhtainen, voimakas, lihaksikas koira, jolla on suuri, neliömäinen pää. Lyhyt ja karhea turkki on säänkestävä ja sen väreinä ovat kellertävä, punainen tai juovikas, kuonon ollessa musta. Aikuisen koiran säkäkorkeus on 64-69 cm ja paino noin 50-59 kg; nartulla 61-66 cm ja 41-50 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Bullmastiffia kutsuttiin aikoinaan ”metsänvartijan yökoiraksi”, sillä niitä käytettiin apuna salametsästäjien jahtaamisessa. Bullmastiffin perimässä on 60 % englanninmastiffia ja 40 % englanninbulldoggia. Rotu syntyi 1800-luvun lopussa. Kun metsänvartijoiden ja näiden bullmastiffien tarve väheni, koiria alettiin käyttää urheilutarkoituksiin. Kohde juoksi aluskasvillisuuden sekaan ja hetken päästä kuonokopalla varustettu bullmastiffi päästettiin perään etsimään piiloutujaa. Koiria ei koulutettu hyökkäämään tai tappamaan kohdettaan, vaan pysäyttämään se.

Luonne

Koirat saattavat suhtautua perheeseensä ja perheen muihin lemmikkeihin erittäin suojelevasti, joten varhainen sosiaalistaminen on erittäin tärkeää. Bullmastiffi hyväksyy vieraat vain jonkun koiran luottamuksen ansainneen henkilön esittelemänä. Muut vieraat ja tunkeilijat pysäytetään hyvin nopeasti. Rotu ei sovi ensikertalaiselle koiranomistajalle, sillä se on voimakas, itsepäinen ja ylisuojeleva.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin bullmastiffit kärsivät toisinaan erilaisista perinnöllisistä silmäsairauksista ja kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (mahdollisesti kivulias ja liikkuvuutta heikentävä dysplasia). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy myös erityistä virtsarakon sairautta ja kyynärnivelen ristisiteen ongelmia.

Liikunta

Koiran tulee olla tarkassa hallinnassa ainakin vuoden ikään asti. Liiallisesta liikunnasta kovin nuorena voi aiheutua myöhemmässä iässä luuston ja nivelten ongelmia. Rotu pitää liikunnasta ja leikeistä perheen seurassa ja pari tuntia liikuntaa päivittäin pitää täysikasvuisen bullmastiffin tyytyväisenä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Bullmastiffeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Bullmastiffin turkinhoito on suhteellisen helppoa, sillä sen turkki on lyhyt ja helppohoitoinen. Irtokarvat poistetaan käyttäen harjaushanskaa, eikä muita välineitä tarvita.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.