Ceskyterrieri

Cesky Terrier

Ceskyterrieri on pieni tai keskikokoinen, lyhytjalkainen koira, jonka säkäkorkeus täysikasvuisena on noin 25-32 cm ja paino noin 6-10 kg. Täysikasvuisen ceskyuroksen ihannekorkeus on 29 cm, nartun 27 cm. Pitkän turkin värejä ovat siniharmaa ja vaaleanruskea.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rotu on Tšekin kansalliskoira, ja sen historia on melko nuori: rodun loi koirankasvattaja ja geenitieteilijä Frantisek Horak vuonna 1949. Horak harrasti metsästystä ja päätti risteyttää skotlanninterrierin ja sealyhaminterrierin saadakseen pienikokoisen laumassa työskentelevän koiran, joka toimisi myös maan alla ja mahtuisi skotille ja sealyhamille mahdottomiin koloihin. Ceskyterrieriä käytettiin kaikenlaisen riistan metsästykseen ketuista ja jäniksistä hirvieläimiin ja villisikoihin.

Luonne

Ceskyterrieri suhtautuu ihmisiin lempeästi. Se voi suhtautua varauksella tuntemattomiin, mutta tuttuihin se suhtautuu ystävällisesti. Se on edelleen innokas työkoira: sitkeä ja ketterä koira, joka on energinen ja kestävä. Toisinaan cesky on myös itsepäinen, mutta monipuolisuus tulee esiin oikeanlaisella motivoinnilla, ja rotu osallistuu myös koiraurheilulajeihin, kuten tokoon ja agilityyn.

Terveys

Ceskyterrieri on pääosin terve rotu. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Ceskyterrieri tarvitsee noin tunnin liikuntaa joka päivä. Sen metsästysvaistot voivat päästä valloilleen, jos sen päästää lenkillä irti, joten kannattaa varmistaa, että koira tulee käskystä luokse ennen kuin sen päästää irti.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran keskipitkä, aavistuksen laineikas turkki tarvitsee melko paljon hoitoa, vaikkakaan ei yhtä paljon kuin monilla nypittävillä terrieriroduilla. Cesky täytyy trimmata kuuden-kahdeksan viikon välein ja harjata vähintään kerran viikossa. Erityisesti pään, jalkojen ja vatsan pitkät karvat täytyy harjata huolellisesti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.