Collie (sileäkarvainen)

Collie (Smooth)

Sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira on sopusuhtainen ja arvokkaan näköinen koirarotu, joka näyttää olevan valmis pitkään työpäivään. Uroksen säkäkorkeus on täysikasvuisena noin 56-61 cm ja paino 20,5-29,5 kg, nartun korkeus 51-56 cm ja paino 18-25 kg. Koiran lyhyt ja sileä turkki tuntuu karhealta ja turkin värityksiä ovat soopeli-valkoinen, kolmivärinen (musta parkinruskein ja valkoisin merkein) sekä sinimarmoroitu (hopea-sininen mustin merkein).

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Pitkä- ja sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira ovat päältä päin katsottuna aivan eri näköiset, mutta turkkiensa alla ne ovat sama rotu. Pitkäkarvainen muunnos tarvitsi paksumman ja pidemmän turkin kestääkseen Skotlannin ylämaiden ankaria olosuhteita, kun taas sileäkarvainen collie työskenteli lammaspaimenena alangoilla, jossa sää on leudompi. Sileäkarvainen collie on ollut oma rotunsa yli kahdensadan vuoden ajan, mutta sitä muistuttavia paimenkoiria on ollut Skotlannissa jo paljon kauemmin.

Luonne

Koira on ystävällinen ja luonteeltaan tasainen ja valpas ja se on erinomainen kodin vahtikoira. Se saattaa olla tylsistyneenä haukkuherkkä, jos piirrettä ei kitketä koulutuksella, eikä se ole mielellään pitkiä aikoja erossa perheestään. Rotu on aktiivinen ja kaipaa myös älyllisiä virikkeitä, nauttii harjoittelusta ja voi menestyä erinomaisesti monissa koiraurheilulajeissa. Se voi olla luonteeltaan herkkä ja tarvitsee lempeää ja rauhallista käsittelyä.

Terveys

Monien rotujen tavoin colliella esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Sileäkarvainen collie tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivittäin. Jos lenkki kulkee joka päivä samaa reittiä, koira ei saa uusia virikkeitä ja kyllästyy. Sen kanssa kannattaa vaihdella reittejä ja kokeilla erilaisia koiraurheilulajeja, kuten agilitya, tokoa, rallytokoa, koiratanssia tai flyballia.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira on helppohoitoinen rotu, jonka turkki koostuu paksusta aluskarvasta ja lyhyestä, sileästä päällyskarvasta, joka täytyy harjata huolella kerran viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.