Dalmatiankoira

Dalmatian

Dalmatiankoiran tunnistaa sen ainutlaatuisesta pilkukkaasta turkista, joka on lyhyt, sileä ja kiiltävä. Pilkut ovat mustia tai maksanruskeita valkoisella pohjalla. Dalmatiankoira on muodoltaan neliömäinen ja sen yleisilme on sopusuhtainen, voimakas ja lihaksikas. Täysikasvuinen dalmatiankoira painaa 24-32 kg. Uroksen säkäkorkeus on 56-62 cm ja nartun 54-60 cm.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Dalmatiankoira on ikivanha rotu, jonka historia ulottuu jopa aikaan 2000 eaa. Antiikin Kreikan rakennusten friiseissä ja laatoissa esiintyy täplikkäitä koiria, jotka vetävät antiikin Kreikan, Rooman ja Egyptin sotavaunuja. Myös Dalmatian alueelta Balkanilla löytyy erittäin varhaisia merkintöjä, ja sieltä juontaa juurensa myös koiran nimi. Dalmatiankoiria on käytetty sodassa, rajavartioissa, vetokoirina, lammaspaimenina, metsästyksessä, sirkuksessa ja tietysti myös vaunukoirina. Oli rodun historia mikä hyvänsä, hevosten kanssa dalmatiankoirat ovat työskennelleet ainakin keskiajalta lähtien.

Luonne

Dalmatiankoira on ystävällinen ja ulospäinsuuntautunut rotu, mutta jos se ei saa riittävästi liikuntaa, se voi muuttua yliaktiiviseksi. ”Dalmikset” ovat omistautuneita, uskollisia ja miellyttämisenhaluisia, ja koira nauttii seurasta ja hassuttelusta. Joillekin omistajille niiden voima ja urheilullisuus ovat kuitenkin liian vaativa yhdistelmä. Dalmatiankoirat alkavat yleensä rauhoittua vasta kahden ikävuoden tienoilla, usein sitäkin vanhempina!

Terveys

Dalmatiankoiran yleisin terveysongelma on kuurous, jota voidaan testata jo nuorena. Myös tietynlaiset virtsakivet ovat niille tyypillisiä.

Liikunta

Niitä ei saa pentuiässä rasittaa liikaa. Täysikasvuinen dalmatiankoira on uskomattoman kestävä ja voi jatkaa kulkemista maltillisella tahdilla lähes loputtomiin. Terveelle täysikasvuiselle koiralle suositellaan yli kahta tuntia liikuntaa päivässä ja lisäksi koulutusta ja älyllisiä virikkeitä, jotta myös sen mielelle riittää puuhaa. Ne ovat saalisviettisiä, joten ne haluavat juosta, hyppiä ja kiipeillä, ja koiran turvallisuus täytyy aina ottaa huomioon ulkoillessa.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Dalmatiankoiran turkki ei vaadi suurempia hoitotoimia, sillä se on lyhyt ja sileäkarvainen. Sivele koiran turkki kerran viikossa harjaushanskalla, joka poistaa irtokarvat, ja viimeistele käsittely pehmeällä kankaalla, joka saa turkin kiiltämään.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.