Englanninbulldoggi

Bulldog

Englanninbulldoggilla on pieni, tukevarakenteinen vartalo ja melko löysä nahka, erityisesti pään, kaulan ja hartioiden alueella Sen toinen merkittävä ominaispiirre on koiran suuri pää. Englanninbulldoggin värimuunnoksia ovat juovikas, punaisen eri sävyt, kellertävä ja valkoinen edellä mainittujen värien merkein. Täysikasvuisen englanninbulldoggin säkäkorkeus on 31–36 cm ja paino 23–25 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Bulldoggit polveutuvat ikivanhasta bullenbeisser-rodusta, joka oli mastiffin tyylinen, vahtikoirana ja villieläinten metsästyksessä käytetty rotu. Se oli yleinen Assyriassa, Kreikassa, Egyptissä ja Roomassa. Bullenbeissereitä oli useaa kokomuunnosta. Englannissa alun perin erittäin suurikokoinen bullenbeisser jalostettiin pienemmäksi kuningas Juhanan aikaan (1200-luvulla) ja sitä käytettiin härkätaisteluissa. Vuosien varrella syntyi täydellinen härkätaistelukoira. Onneksi eläintaistelut kiellettiin Englannissa jo 1835, ja bulldoggien kasvattajat aloittivat järjestelmällisen työn kitkeäkseen rodusta aggressiiviset ominaisuudet ja luodakseen hyväluontoisen perhekoiran.

Luonne

Bulldoggi on perhekoira, joka rakastaa lapsia ja tulee toimeen myös muiden lemmikkien kanssa, jos se totutetaan niihin jo pentuna. Bulldoggi on luonteeltaan hieman liian ystävällinen vahtikoiraksi, mutta puolustaa kyllä perheenjäseniään tarvittaessa. Se on luonteeltaan usein rauhallinen, mietteliäs, hölmö, itsepäinen ja erittäin huumorintajuinen.

Terveys

Englanninbulldoggin vakavimmat terveysongelmat johtuvat rodun litteästä kuonosta, joka voi aiheuttaa hengitysteiden ahtaumaa ja hengitysvaikeuksia. Siksi liikaa rasitusta ja lämpöä pitää välttää. Rodulla esiintyy myös ihoinfektioita, silmäsairauksia ja lonkka- ja kyynärnivelten kehityshäiriöitä (dysplasiaa, jotka voivat olla kivuliaita ja heikentää liikkuvuutta).

Liikunta

Bulldoggien liikuntaa keskipäivän kuumuudessa tulee rajoittaa. Sille riittää päivässä yleensä kaksi melko lyhyttä lenkkiä, joiden tahti on tasainen mutta ei kovin ripeä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Turkki käydään läpi käyttäen kumisukaa, joka poistaa irtokarvoja. Myös ihopoimut täytyy toisinaan puhdistaa. Jos koiralla on tiukka, kiertyvä häntä, on huolehdittava, ettei hännän tyveen jää kosteutta, sillä se voi johtaa bakteeri-infektioon. Yksi hoitotoimenpide, josta tulee huolehtia, on kyynelkanavien ja ihopoimujen puhdistus.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.