Englanninkääpiöterrieri

English Toy Terrier (Black & Tan)

Englanninkääpiöterrieri on pieni, sileäturkkinen koira, jonka turkki on väriltään musta-parkinruskea ja korvat suipot ja pystyt. Koira on hieman korkeuttaan pidempi. Täyskasvuisen englanninkääpiöterrierin ihannemitat ovat: säkäkorkeus noin 25-30 cm ja paino noin 2,7-3,6 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Englanninkääpiöterrieri tunnettiin 1960-luvulle asti black and tan -kääpiöterrierinä, ja ne polveutuvatkin vanhasta black and tan ‑terrierirodusta, joka tunnettiin jo 1500-luvulla. 1800-luvun Englannissa tämä terrieri oli erittäin suosittu rottakoira, sillä kaupunkien rottakannat olivat räjähtäneet teollisen vallankumouksen seurauksena. Herrasmiehet kantoivat koiria taskussaan metsästysretkellä ja päästivät ne maahan, kun tuli aika ajaa kettu ulos kolostaan tai vastaavaa. Terrierikilpailut ja vedonlyönti siitä, kuinka nopeasti koirat tappaisivat tietyn määrän rottia, kasvattivat suosiotaan. Englanninkääpiöterrierin suosio kasvoi, ja ihmiset alkoivat suosia entistä pienempiä koiria, minkä seurauksena pentueiden pienimpiä risteytettiin runsaasti ja sisäsiitostakin tapahtui paljon.

Luonne

Tässä pienessä koirassa on ripaus terrierin ärhäkkyyttä. Niiden luonne on yleisesti ottaen lämmin, ystävällinen ja erittäin omistautunut perheelle. Ne voivat elää tyytyväisenä niin maalla kuin kaupungissa ja ne tulevat hyvin toimeen isompien lasten kanssa. Koira tulee sosiaalistaa muiden koirien, kissojen ja lasten seuraan jo varhaisessa vaiheessa.

Terveys

Englanninkääpiöterrieri on pääosin erittäin terve rotu. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Englanninkääpiöterrieri ei tarvitse erityisen paljon liikuntaa, noin puoli tuntia päivässä riittää täysikasvuiselle koiralle. Ne kuitenkin nauttivat pidemmistäkin lenkeistä ja mahdollisesti hoikasta ja hentoisestakin ulkonäöstään huolimatta ne jaksavat kävellä kilometrikaupalla. Ne nauttivat myös tyypillisistä terrierileikeistä!

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran lyhyt, tiivis turkki ei tarvitse erityisen paljon hoitoa: et tarvitse muuta kuin harjauskäsineen ja kiillotuspyyhkeen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.