Englanninkettukoira

Foxhound

Englanninkettukoira on suuri, voimakas koirarotu, jonka lyhyt turkki voi olla mitä tahansa tunnistettua ajokoiraväriä. Sillä on riippukorvat, syvä rinta ja lihaksikas rakenne. Koiran häntä on korkealle kiinnittynyt, mutta ei kaarru selän päälle. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on noin 58-64 cm ja se painaa noin 29-32 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Koiran jalostuksessa on käytetty useita ajokoiria, vinttikoiran eleganssia, kettuterrieriä ja jopa englanninbulldoggia. Näin syntynyttä englanninkettukoiraa käytettiin metsästykseen jo 1700-luvulta, kun ketunmetsästys ohitti suosiossa hirvieläinten metsästyksen. Koirat elivät suurten kartanoiden tiluksilla laumoissa, jotta hyväosaiset pääsivät huvittelemaan metsästyksen parissa. Englanninkettukoira onkin aina ollut ensisijaisesti metsästyskoira ja laumaeläin, ei niinkään näyttelykoira tai lemmikki.

Luonne

Englanninkettukoira on täysiverinen laumaeläin. Rotua on jalostettu vuosisatojen ajan metsästystarkoitukseen, ja se sopii moderniin kotiin ja elämäntyyliin vain harvoin. Se jaksaa juosta kilometrikaupalla joka päivä, eivätkä useimmat omistajat kykene tarjoamaan tähän mahdollisuutta! Koira tulee kuitenkin hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa, myös lasten, ja se on luonteeltaan ystävällinen ja seurallinen.

Terveys

Kettukoira on erittäin terve rotu, eikä sillä yleensä esiinny juurikaan terveysongelmia.

Liikunta

Englanninkettukoiran täytyy päästä juoksemaan vähintään kahdeksi tunniksi päivässä. Se on jalostettu koko päivän kestäviin metsästyksiin kaikissa olosuhteissa, joten se on uskomattoman kestävä ja nauttii kaikkein eniten saadessaan seurata nenäänsä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Englanninkettukoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran lyhyt, sileä turkki on tiivis ja tarjoaa koiralle suojaa säätä sekä muita metsästäessä kohdattavia vaaroja (esimerkiksi piikkipensaita) vastaan. Pikainen harjaus kerran viikossa riittää yleensä turkinhoidoksi.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.