Englanninsetteri

English Setter

Englanninsetteri on kookas ja tyylikäs rotu, jonka rakenne on symmetrinen ja isokokoinen. Ne ovat voiman, tyylin ja kestävyyden ruumiillistumia. Englanninsetterin pitkä, sileä turkki on silkkinen ja paikoittain runsashapsuinen. Läikikkään turkin eri värityksiä kutsutaan belton-tyypeiksi. Pohjaväri on aina valkoinen, ja läikät voivat olla mustat (blue belton), keltaiset (lemon belton), oranssit (orange belton), maksanruskeat (liver belton) tai kolmiväriset (blue belton ja parkinruskea tai lemon belton ja parkinruskea) Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 65–68 cm ja se painaa noin 28,5 kg, kun taas nartun säkä on noin 61–65 cm ja ihannepaino noin 27 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Englanninsetterin juuret ulottuvat 1500-luvulle, jolloin se tunnettiin taitavana lintukoirana. Rodun tarkasta historiasta on olemassa useita eri versioita. Yhden version mukaan rotu on espanjalaisten maaspanielien sukulinja. Toisen teorian mukaan rotu luotiin risteyttämällä vanhoja vesispanieli- ja espanjanseisojarotuja ja varhaisia springereitä. Vanhin tunnettu setterit mainitseva teksti on vuodelta 1576 oleva latinankielinen Englannin koiria kuvaava teksti, jonka Johannes Caius käänsi englanniksi. Senkään osalta ei kuitenkaan ole täysin selvää, viitataanko kirjoituksessa nykyisen setterin esi-isiin. Englanninsetteri oli ensimmäisen kerran mukana rotunäyttelyssä vuonna 1859 Newcastle-upon-Tynessa Englannin koillisosassa. Suomessakin rotua on kasvatettu jo 1800-luvun loppupuolelta asti.

Luonne

Englanninsetterit ovat ystävällisiä, hyväluonteisia koira, joista tulee kiinteä osa perhettä. Ne ovat vilkkaita ja sosiaalisia, ilmoittavat vieraiden saapumisesta ja sen jälkeen suhtautuvat näihin kuin vanhoihin ystäviin. Rotu tulee erinomaisesti toimeen lasten kanssa ja niillä on korkea sietokyky, jota ei saa kuitenkaan turhaan koetella. Ne tulevat luonnostaan hyvin toimeen muiden koirien ja lemmikkien kanssa.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin englanninsetterillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Myös perinnöllistä kuuroutta esiintyy, ja koiran kuulo voidaan testata jo nuorena.

Liikunta

Rotu tarvitsee suhteellisen paljon liikuntaa, täysikasvuiselle koiralle mielellään yli kaksi tuntia joka päivä. Niillä on taipumusta lähteä omille teilleen, joten kannattaa varmistaa, että piha on hyvin aidattu.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Englanninsettereillä esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Englanninsetterin turkki tarvitsee suhteellisen paljon työtä, jotta se pysyy parhaimmillaan. Tassu- ja korvakarvat tulee leikata säännöllisesti. Ilman pitää päästä kiertämään korvissa, sillä se ehkäisee tulehduksia. Turkin hapsut tarvitsevat ajoittaista huomiota. Jos koira käy näyttelyissä, sen turkinhoitoon täytyy panostaa vielä enemmän.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.