Englanninvinttikoira

Greyhound

Englanninvinttikoirat ovat koiramaailman kilpahevosia, uskomattoman nopeita, aistikkaita ja ylväitä. Koirat ovat lihaksikkaita ja voimakasrakenteisia. Koiran lyhyen, ohuen turkin värejä ovat musta, valkoinen, punainen, kellanruskea, ruskeankeltainen, juovikas tai mikä tahansa näistä yhdistettynä valkoiseen. Täysikasvuinen uros on noin 71-76 cm korkea ja painaa 30-32 kg, nartun mitat ovat noin 68-71 cm ja 27-30 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Vinttikoirat nauttivat suurinta suosiota kaikista koiraroduista: niin faaraot kuin muut Aasian ja Afrikan maiden valtiaat kaiverruttivat kuvia näistä eläimistä hautoihinsa jo 4 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Koiria käytettiin antilooppien ja hirvieläinten metsästykseen ja niistä tuli äärimmäisen suosittuja. Rotu levisi läpi Kaukoidän ja Euroopan ja saapui lopulta Britanniaan, jossa siitä tuli siinä määrin statussymboli, että vuonna 1016 säädetyssä laissa määrättiin vain ylimystölle oikeus omistaa vinttikoiria. Koiria käytettiin jäniksenmetsästykseen ja myöhemmin yhä enemmän ajoneuvotaisteluissa, joissa ne todistivat olevansa maailman nopeimpia koiria. Eläinmaailmassa vain gepardi juoksee vinttikoiraa nopeammin!

Luonne

Kotioloissa koirat ovat rauhallisia ja seurallisia, jopa laiskoja. Ne ovat herkkätunteisia koiria, joista voi oikeissa käsissä tulla täydellisiä koko perheen lemmikkejä. Koiran luonne on lempeitä, mutta sen riistavietti on aina läsnä ja omistajien on oltava valmiina sitoutumaan tiettyihin rotuun liittyviin tehtäviin. Englanninvinttikoira suhtautuu perheeseensä lämpimästi, mutta vieraisiin varauksella. Ne tulevat yleensä hyvin toimeen perheen muiden koirien kanssa, mutta kissanomistajien kannattaa olla varovaisia.

Terveys

Vinttikoira on pääosin terve koirarotu, eikä sillä ole suurempia rodulle tyypillisiä terveysongelmia.

Liikunta

Vaikka englanninvinttikoirat ovat lemmikkikoirien huippu-urheilijoita, ne eivät tarvitse erityisen paljon liikuntaa. Yleensä kaksi 20 minuutin lenkkiä päivässä riittää. Ne tunnetaankin 60 kilometriä tunnissa juoksevina sohvaperunoina: ne tarvitsevat reippaan, nopean sprintin, eivät kilometrikaupalla lenkkeilyä. Koiran luoksetulon on oltava ehdottoman luotettava ennen kuin sen voi päästää irti hihnasta, sillä sen riistavietti on erittäin voimakas. Myös kuonokopan käyttö voi tulla kysymykseen pienten eläinten suojelemiseksi. Huomio: koira tarvitsee lämpimän takin kylmällä ilmalla.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Englanninvinttikoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Vinttikoiran turkki on yksi helppohoitoisimmista: se on lyhyt ja ohut ja tarvitsee vain silloin tällöin tapahtuvaa harjaamista.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.