Faaraokoira

Pharaoh Hound

Faaraokoira on keskikokoinen ja lyhytturkkinen koira, jolla on pystyt korvat ja aistikkaan urheilullinen olemus. Faaraokoirien värejä ovat parkinruskea tai syvä parkinruskea, joskus valkoisin merkein. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 56-63 cm ja paino noin 23-25 kg. Täysikasvuinen narttu on noin 53-61 cm korkea ja painaa 20-23 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Faaraokoiraa muistuttaneen koiran jäänteet on löydetty Niilin jokilaaksosta, ja niiden arvioidaan olevan noin vuodelta 4000 eaa. Ennen Egyptin valtakunnan aikoja foinikialaiset kävivät kauppaa juoksevilla metsästyskoirilla. Koiria jätettiin autiosaarille, joilla ne lisääntyivät keskenään vuosisatojen ajan. Noin 1000 eaa. foinikialaiset valloittivat Maltan saaren ja toivat mukanaan koiransa. Näitä koiria pidettiin arvossa niiden jäniksenmetsästystaitojen vuoksi, ja niitä alettiin kutsua jäniskoiriksi. Nykyään sama koira tunnetaan faaraokoirana.

Luonne

Faaraokoira on melko itsenäinen, perheelleen uskollinen koira. Niillä on sisäänrakennettu riistavietti, ja ne ovat erittäin kestäviä ja jatkavat juoksemista, vaikka omistajan kunto loppuisi kesken. Faaraokoira näkee kissat ja muut pienet eläimet saaliseläiminä, jos sitä ei ole totutettu niihin jo varhain. Koira voi olla melko äänekäs, ja sosiaalisena rotuna se nauttii muiden koirien ja ihmisten seurasta.

Terveys

Faaraokoirien tavallisimpia ongelmia on polvilumpioiden sijoiltaanmeno (patellaluksaatio).

Liikunta

Rotu tarvitsee runsaasti liikuntaa, yli kaksi tuntia joka päivä. Kun se saa vainun, se voi juosta loputtomiin. Rotu myös hyppää suhteellisen korkealle, joten pihan pitää olla kunnolla aidattu, että koira ei pääse karkuun. Kylmällä ilmalla koira tarvitsee myös takin.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Faaraokoiran turkinhoito on helppoa. Koiran turkinhoitoon voi käyttää irtokarvat poistavaa kumisukaa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.