Gascognenbassetti

Basset Bleu de Gascogne

Gascognenbassetti on ylvään näköinen koira, jolla on bassetille tyypillinen pitkä vartalo ja lyhyet jalat. Koira on rakenteeltaan voimakas ja urheilullinen, ei raskas ja kömpelö. Keskikokoinen koira on täyskasvuisena noin 34–38 cm korkea ja painaa noin 16–20 kg. Koiran erikoisin piirre on sen turkin väri: mustaa valkoisella taustalla ja mustin läikin niin, että lopputulos on sinertävä. Sillä voi olla myös ajokoiralle tyypilliset parkinruskeat merkit (katso lisätietoja rotumääritelmästä).

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Monien muiden ajokoirarotujen tavoin myös gascognenbassetti on kotoisin Ranskasta. Kuten sen nimestä voi päätellä, sen kotiseutua on Lounais-Ranskassa sijaitseva Gascognen alue. Alueen siniset koirat on mainittu jo 1100-luvulla, jolloin niiden on kerrottu osallistuneen villisian-, suden- ja hirvieläinten metsästykseen. Rotu oli lähellä kadota 1900-luvun alussa, mutta kasvatusohjelmiin otettiin mukaan pidempijalkaisia gascognenajokoiria, minkä ansiosta gascognenbassetti pelastui sukupuuton partaalta.

Luonne

Gascognenbassetti suhtautuu perheenjäseniin ja ystäviin lämpimästi, mutta muihin ihmisiin varautuneemmin. Koiran tulisi kuvastaa ”viisautta” ja ”rohkeutta”, jotka eivät ole tavallisimpia sanoja koirien rotumääritelmissä ja kertovatkin koiran ainutlaatuisista ominaisuuksista. Kaikkien jälkikoirien tavoin gascognenbassetti on onnellisimmillaan nenä maassa, seuratessaan kiinnostavaa hajua.

Terveys

Gascognenbassetilla ei tunneta juuri perinnöllisiä sairauksia. Muiden rakenteeltaan samankaltaisten koirien tavoin ne saattavat kuitenkin kärsiä selkärangan ongelmista ja nivelten kehityshäiriöistä.

Liikunta

Kuten useimmat ajokoirat, myös gascognenbassetti saattaa kuuroutua täysin seuratessaan jälkeä, joten on erittäin tärkeää, että se tulee varmasti luokse ja sen annetaan olla vapaana vain turvallisissa paikoissa, joissa ei ole liikennettä. Koira jalostettiin pitkäkestoisia, hidastempoisia metsästysretkiä varten, joten se on ennemmin pitkänmatkan- kuin pikajuoksija. Se tarvitseekin päivittäin pari tuntia liikuntaa purkaakseen energiaansa sekä myös mahdollisuuden käyttää nenäänsä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti. Gascognenbasseteilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran lyhyt, tiivis turkki ei tarvitse suuremmin hoitoa. Yleensä turkinhoidoksi riittää, kun kuolleet karvat poistetaan kerran viikossa, jolloin turkki pysyy terveen näköisenä. Tarvittaessa koiran voi myös pestä. Koiran korvat tulee tarkastaa huolellisesti, sillä heikko ilmanvaihto saattaa johtaa korvatulehduksiin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.