Griffon Bruxellois

Griffon Bruxellois (Short/rough coat)

Griffon bruxellois’ta on kaksi eri tyyppiä: karkea- ja sileäkarvainen. Griffonin näkyvin piirre on sen mopsimainen ilme. Kuono on lyhyt ja alaleuka ylöspäin kaartuva. Koiran suuret, ulkonevat silmät ja leuan alapurenta ovat myös mopsia muistuttavia piirteitä. Ne ovat saaneet jotkut myös vertaamaan griffonin kuonoa apinan kasvoihin. Koiran värejä ovat punainen, musta tai musta-parkinruskea. Täysikasvuisen korkeus on 18-20 cm ja paino 2-5 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Griffon bruxellois on belgialainen koirarotu, joka luotiin 1800-luvulla risteyttämällä apinapinsereitä, mopseja ja belgialaisia tallikoiria. Vuokravaunujen ajurit tarvitsivat pienen, älykkään koiran vartioimaan vaunuja ja pitämään tallien tuholaiseläinkanta kurissa. Katukoirien hurja luonne ja apinapinsereiden äly osoittautuivat hyväksi yhdistelmäksi ajureiden käyttötarkoituksiin. Myöhemmin rotuun risteytettiin kingcharlesinspanielia ja se sai lähes ihmismäiset ”kasvonsa”. Sekoituksessa on mahdollisesti myös yorkshirenterrieriä.

Luonne

Griffonia ei suositella lasten lemmikiksi, sillä se saattaa ymmärtää rajut leikit väärin, jolloin koirasta saattaa tulla pelokas ja arvaamaton lasten seurassa. Griffonit ovat toisinaan itsepäisiä, mutta myös nopeita oppimaan ja ne ovat menestyneet hyvin useissa koiraurheilulajeissa. Ne pysyvät mielellään omistajansa lähistöllä ja jäädessään yksin pitkäksi aikaa ne saattavat saada tuhoa aikaan.

Terveys

Rodulla ei esiinny erityisesti sille tyypillisiä sairauksia, mutta muiden lyhytkuonoisten rotujen tapaan ne ovat alttiita hengitysvaikeuksille ja silmäsairauksille. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Rodulla tavataan perinnöllistä selkäytimen epämuodostamaa, ja jalostukseen käytettävät koirat tulee tutkia sen varalta.

Liikunta

Rotu on aktiivinen ja terrierimäinen ja nauttii kunnon juoksulenkistä, mutta sopeutuu hyvin myös kerrostaloon. Rotu tarvitsee vähintään puoli tuntia liikuntaa päivittäin.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Karkeakarvaisilla yksilöillä turkki on pidempi poskissa, leuassa, nenässä ja silmien ympärillä. Turkinhoito ei vaadi erityistä panostusta. Karkeakarvainen turkki nypitään muuten kolme kertaa vuodessa, mutta pään karvoitus siistitään saksilla. Mahdolliset ruoan jäämät poistetaan pään karvoista kampaamalla ne säännöllisesti. Sileäturkkisilta koirilta irtoaa karvaa huomattavasti, joten irtokarvat tulee poistaa säännöllisesti harjaushanskalla. Karvan tyyppiin katsomatta koiran ihopoimut täytyy puhdistaa säännöllisesti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.