Hamiltoninajokoira

Hamiltonstovare

Hamiltoninajokoira on ilmeeltään älykäs, voimakas, keskikokoinen tai suuri ajokoira, joka on korkeuttaan pidempi. Koiralla on lyhyt, vartalonmyötäinen kolmivärinen turkki (musta-parkinruskea-valkoinen). Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 53-61 cm ja nartun 49-57 cm. Paino on noin 23-27kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Hamiltoninajokoira on yksi kotimaansa Ruotsin suosituimmista koiraroduista. Kreivi Adolf Hamilton, yksi Ruotsin kennelliiton perustajista, kehitti rodun 1800-luvun lopulla, ja hänen mukaansa rotu sai myös nimensä. Risteytyksessä on englanninkettukoiraa, harrieria ja useita saksalaisia ajokoirarotuja (muun muassa holsteininajokoiraa, pitkäjalkaista kuurinmaanajokoiraa ja heidebrackea). Hamiltoninajokoira ei aja laumassa, kuten monet muut ajokoirat, vaan yksin tai parin kanssa. Sen tehtävä on ajaa kettuja ja jäniksiä ylös metsästäjien luo. Rotu on yksi Ruotsin kansalliskoirista, mutta Suomessa harvinainen.

Luonne

Hamiltoninajokoira on hyväluonteinen koira ja perheeseensä kiintyvä lemmikki, jonka täytyy kuitenkin päästä toteuttamaan metsästysviettiään. Koira rakastaa maaseutuelämää ja voi seurata nenäänsä kilometrikaupalla, joten luotettava luoksetulon omaksuminen on ehdoton edellytys. Piha täytyy myös aidata aukottomasti! Tämä koira rakastaa ihmisiä ja on luonteeltaan lempeä, mutta aivan pienten lasten perheeseen se saattaa olla turhan riehakas ja vilkas.

Terveys

Hamiltoninajokoira on pääsääntöisesti terve rotu, eikä sillä ole yleisesti tunnettuja, rodulle tyypillisiä sairauksia.

Liikunta

Hamiltoninajokoira ei tyydy pikaiseen kävelylenkkiin korttelin ympäri kahdesti päivässä. Se on aktiivinen ja energinen koira ja tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä, mielellään ilman hihnaa turvallisessa paikassa, jotta se pääsee juoksemaan ja haistelemaan sydämensä kyllyydestä. Jos koira ikävystyy tai ei saa riittävästi liikuntaa, siihen saattaa iskeä tuhovimma ja se voi kaivaa, pureskella ja haukkua viihdyttääkseen itseään.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Hamiltoninajokoiran turkki on kaksinkertainen: säänkestävä päällyskarva ja alusvilla, joka kasvaa talvella erityisen paksuksi. Turkinhoito on helppoa ja tarkoittaa pikaista viikoittaista harjausta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.