Harmaa norjanhirvikoira

Norwegian Elkhound

Harmaa norjanhirvikoira on pystykorvatyyppinen (paksu turkki, pystyt korvat ja selän päälle kiertyvä häntä), voimakas, kulmikas koira, jolla on tiivisrakenteinen vartalo. Täysikasvuisen uroksen ihannesäkäkorkeus on 52 cm, ja se painaa noin 23 kg, nartun ihanteellinen säkäkorkeus on 49 cm, paino noin 20 kg. Koiran paksu, pörröinen turkki on väriltään harmaa, ja päällyskarvoissa on musta pää.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Koira on alkukantainen rotu, ja arkeologit ovat löytäneet samankaltaisen koiran jäänteitä ajalta noin 4 000–5 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Harmaa norjanhirvikoira on pystykorvarotu, ja sen ensisijainen käyttötarkoitus on ollut hirvenmetsästys. Se seurasi hirven jälkiä ja piti sen paikallaan haukullaan, kunnes metsästäjä ehti ampumaan sen. Rotu esitettiin koiranäyttelyssä ensimmäisen kerran Norjassa vuonna 1877 ja sitä käytetään edelleen metsästyskoirana Pohjoismaissa. Myös Suomessa rotu on erittäin suosittu.

Luonne

Ystävällinen ja itsevarma norjanhirvikoira on luonteeltaan energinen ja kestävä. Se on luonnostaan vahtikoira, joten se haukkuu helposti, ja koulutus haukkumaan käskystä täytyy aloittaa jo varhain. Se on melko itsenäinen, mutta nauttii omien ihmistensä seurasta, ja rotu sopii erinomaisesti perhekoiraksi. Siivousintoilijoiden kannattaa muistaa, että koiralta lähtee runsaasti karvaa.

Terveys

Monien rotujen tavoin harmaalla norjanhirvikoiralla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkka- ja kyynärnivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa olla kivulias ja heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Harmaa norjanhirvikoira tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivässä, muttei pane pahakseen suurempiakaan määriä, pystyyhän se seuraamaan hirveä kilometrikaupalla ankarissa olosuhteissa. Muista varmistaa, että koira pysyy viileänä lämpimällä säällä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Harmaan norjanhirvikoiran säänkestävä turkki koostuu paksusta alusvillasta ja runsaasta päällyskarvasta, joka on pidempi jalkojen takaosassa, kaulassa ja hännässä. Turkki kannattaa harjata huolellisesti kaksi tai kolme kertaa viikossa, karvanlähtöaikaan joka päivä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.