Podenco ibicenco

Ibizan Hound (Short/smooth coat)

Ibizanpodenco on keskikokoinen ja korkea, lyhyt- tai karkeakarvainen koira, jolla on pystykorvat. Koiran värejä ovat yksivärinen valkoinen tai -punainen tai punavalkoinen, myös kellanruskeaa esiintyy. Täysikasvuinen ibizanpodenco on noin 60-72 cm korkea ja painaa noin 19-25 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Tämä rotu on todellinen elävä pala historiaa. Ibizanpodencon historia ulottuu ainakin vuoteen 4000 eaa. ja kauemmaksikin. Suurten faaraoiden aikaan yhdistetty koira on kuvattu moniin seinälaattoihin, joissa merkittävimmistä hahmoista on mukana Anubis. Voi hyvin todeta, että rotu on pysynyt melko lailla muuttumattomana tuhansien vuosien ajan. Foinikialaiset kauppiaat veivät ibizanpodencon mukanaan Baleaareille, ja nykyäänkin koiran voi nähdä työntouhussa Espanjassa ja sen saarilla.

Luonne

Rotu on erittäin ystävällinen ja herkkätunteinen. Ne ovat uskomattoman uskollisia ja mainioita lemmikkejä päästessään oikeanlaiseen kotiin. Rotu ei kuitenkaan sovellu heikkohermoisille, sillä se saattaa olla melko äänekäs ja seurankipeä, eikä sitä voi jättää yksin tuntikausiksi.

Terveys

Ibizanpodenco on pääosin terve koirarotu, eikä rodulla ole tunnistettuja terveysongelmia. Joitain neurologisia ongelmia on raportoitu, mutta ne eivät ilmeisesti ole kovin yleisiä.

Liikunta

Rotu tarvitsee myös runsaasti liikuntaa, täysikasvuisena pari tuntia päivittäin. Kun koira vainuaa hajun, se voi juosta loputtomiin, joten luotettava luoksetulo on erittäin tärkeä. Koiran kanssa saa harjoitella vain turvallisilla alueilla, joissa ei ole liikennettä tai muita riskitekijöitä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Ibizanpodencon turkinhoito on helppoa, niin lyhyt- kuin karkeakarvaisella muunnoksella. Molemmille riittää harjaus kerran viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.