Irlanninsusikoira

Irish Wolfhound

Irlanninsusikoira on koiraroduista kaikkein suurin: täysikokoisen uroksen vähimmäiskorkeus on 79 cm ja nartun 71 cm. Koirien keskimäärinen säkäkorkeus on 81-86 cm, ja täysikasvuinen uros painaa vähintään 54,5 kg, narttu 40,9 kg. Erittäin suuresta koostaan huolimatta koira on tyylikäs ja urheilullinen. Sen karkea, keskipitkä turkki voi olla väriltään harmaa, juovikas, punainen, musta, valkoinen, kellanruskea, vehnänvaalea tai teräksenharmaa.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Jättikokoinen koria
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Irlanninsusikoira on ikivanha rotu. Irlannista on merkintöjä suurista susikoirista jo yli 2 000 vuoden takaa. Kuninkaiden ja aateliston koirana tunnetulla irlanninsusikoiralla on pitkä ja kiehtova historia, jonka aikana sitä on käytetty sodissa (tiputtamaan sotilaita hevosen selästä ja vaunuilta) sekä sudenmetsästyksessä. Irlannin viimeinen susi tapettiin vuonna 1786, minkä jälkeen rodun suosio notkahti, ja 1840-luvun suuret nälkävuodet vain pahensivat tilannetta, mutta asialleen omistautuneet ihmiset onnistuivat elvyttämään rodun.

Luonne

Irlanninsusikoira on ystävällinen ja kiltti koira, todellinen koiramaailman lempeä jättiläinen. Pentuna ja nuorena aikuisena on kuitenkin energinen ja riehakas, joten se ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Rotu tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa, mutta jotkut pitävät sitä pelottavana sen suuren koon takia. Monissa perheissä irlanninsusikoira ei valtavan kokonsa vuoksi ole edes vaihtoehto, mutta ne, jotka pystyvät vastaamaan sen tarpeisiin, saavat itselleen uskollisen kumppanin.

Terveys

Irlanninsusikoiran elinikä on keskimääräistä lyhyempi, ja niiden uhkaavimpia terveysongelmia ovat alttius aggressiiviseen luusyöpään ja sydänsairauksiin. Tunnistettuihin perinnöllisiin sairauksiin kuuluu maksa- ja silmäsairauksia, mutta nämä ovat nykyään melko harvinaisia, sillä ne testataan rutiininomaisesti ja jalostustyö on vastuullista.

Liikunta

Irlanninsusikoira on koostaan huolimatta aktiivinen ja yllättävän nopea ja ketterä. Täysikasvuinen, terve irlanninsusikoira tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivittäin. Nuoren koiran liikuntamääriä tulee kuitenkin rajoittaa luuston kehityshäiriöiden välttämiseksi.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Irlanninsusikoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Irlanninsusikoiran kova, karhea turkki on melko helppohoitoinen, sillä huolellinen harjaus pari kertaa viikossa riittää.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.