Irlanninterrieri

Irish Terrier
Irlanninterrieri on keskikokoinen ja tyylikäs, karkeakarvainen rotu, jonka turkin värejä ovat punainen, vehnänkeltainen tai kellanpunainen. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on noin 45,5 cm, paino nartuilla 11 kg ja uroksilla 12 kg.
 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Corkin alueelta kotoisin olevaa irlanninterrieriä pidetään yhtenä Irlannin vanhimmista roduista. Sitä käytettiin vartiokoirana ja tuholaiseläinten metsästäjänä. Rotu tunnettiin aikoinaan punaisena irlanninterrierinä, jottei sitä olisi sekoitettu muihin Irlannin terrierirotuihin ja sen lempinimi oli huimapäinen. Ensimmäisen maailmansodan aikaan koiraa käytettiin lähettikoirana. Rodun alkuperää ei ole tarkasti tiedossa, mutta sen uskotaan kehittyneen vanhasta black & tan ‑terrierirodusta.

Luonne

”Punainen paholainen” ei oikeastaan ole lempinimensä veroinen. Irlanninterrieri voi kyllä olla hurja ja ilkikurinenkin, ja se on toisinaan toisille koirille ärhäkkä, mutta ihmisten kanssa se on hyväluonteinen, iloinen ja uskollinen kumppani.

Terveys

Irlanninterrieri on rotuna yleensä elinvoimainen ja terve. Rodussa esiintyy perinnöllistä sairautta, hyperkeratoosia, eli päkiänkovettumatautia, mutta huolellisen jalostustoiminnan ansiosta sairaus on nykyään harvinainen.

Liikunta

Koira tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin. Jos koira rähisee muille koirille, se tulee pitää aina hihnassa julkisilla paikoilla ongelmien välttämiseksi. Harjoittelu ilman hihnaa täytyy jättää paikkoihin, joissa ei ole muita koiria.

Ravitsemus

Irlanninterrierisi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran karkea, jäykkä päällyskarva on suora ja vartalonmyötäinen, ja sillä on myös pehmeä alusvilla, jonka karva on ohutta. Turkki täytyy harjata kokonaan läpi pari kertaa viikossa ja se täytyy nyppiä käsin (poistaa irtokarvat) kaksi tai kolme kertaa vuodessa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.