Iso gascognenajokoira

Grand Bleu de Gascogne

Iso gascognenajokoira on kookas, upean näköinen ajokoira, jolla on jalomuotoinen pää ja roikkuvat korvat. Sen väriltään erikoisen turkin ”sininen” vaikutelma syntyy musta-valkoisesta kimokuvioinnista, jossa valkoisella pohjalla on mustia täpliä. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 65–72 cm, nartun 62-68 cm, ja koirat painavat noin 32-35 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Iso gascognenajokoira on nykyään kadonneen vihikoiratyyppisen rodun, pyhän Hubertuksenkoiran, jälkeläinen, ja sen historia ulottuu keskiajalle, jolloin se metsästi villisikoja, susia ja karhuja kotimaassaan Ranskassa. Sitä käytetään edelleen suurriistan (erityisesti hirvieläinten ja villisian) metsästykseen, ja se on nimenomaan metsästyskoira harrastajalle, ei ”pelkkä” lemmikki. Suomessa rotu on erittäin harvinainen.

Luonne

Rotu tunnetaan kumeasta haukustaan: yksi syy, miksi se on nimenomaan työkoira, ei tavallinen lemmikki. Sen äänenkäyttö tuskin vetoaisi naapureihin! Tässä on todellinen lempeä jättiläinen, jolla on tyypillinen ajokoiran luonne ja laumakoiran sielu.

Terveys

Iso gascognenajokoira on yleensä melko terve rotu, eikä sillä ole yleisesti tunnettuja, rodulle tyypillisiä sairauksia.

Liikunta

Iso gascognenajokoira tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä. Koira jalostettiin metsästyskäyttöön, eikä se ole tyytyväinen, jos ei pääse seuraamaan nenäänsä taukoamatta kilometri- ja tuntikaupalla.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Isolla gascognenajokoiralla on helppo, lyhyt turkki, jota ei tarvitse juurikaan hoitaa, harjaus kerran viikossa riittää. Koiran pitkät, riippuvat korvat tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta ne pysyvät puhtaina ja terveinä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.