Isomünsterinseisoja

Munsterlander (Large)

Isomünsterinseisoja on sopusuhtainen koira, joka kantaa itsensä kauniisti. Niillä on kaunis, liehuva, tiivis turkki, joka on jaloissa ja hännässä runsashapsuinen. Rodun pienemmät sukulaiset muistuttavat enemmän setteriä, mutta kaikilla muilla tavoin ne ovat ulkonäöltään samankaltaiset, väritystä lukuun ottamatta. Isomünsterinseisoja on joko musta- tai sinipäistärikkö valkoisella karvalla, kun taas pienimünsterinseisoja on ruskea-valkoinen tai ruskeapäistärikkö. Täysikasvuinen isomünsterinseisoja on säkäkorkeudeltaan 60-65 cm ja painaa noin 25-29 kg, nartun säkäkorkeus on 58-63 cm ja se painaa noin 25 kg. Täysikasvuinen pienimünsterinseisoja on säkäkorkeudeltaan noin 54 cm (uros) tai 52 cm (narttu) ja painaa noin 15-17 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

1800-luvulla Saksassa oli kaiken muotoisia, kokoisia ja värisiä lintukoiria. 1800-luvun loppupuolella kiinnostus eri rotuihin alkoi kasvaa ja rodut erotettiin toisistaan. Kun Saksan pitkäkarvaisten pointtereiden yhdistys laati määritelmiään, rodun ainoaksi sallituksi väriksi tuli jostain syystä maksanruskean ja valkoisen yhdistelmä. Musta-valkoiset pennut, joista monilla oli erinomainen perimä, lahjoitettiin Münsterin alueen maanviljelijöille ja metsästäjille. Heille koiran väri oli sivuseikka. Näille pennuille syntyi myöhemmin pentueita, ja risteytykseen saatettiin saada myös esimerkiksi spanielien tai setterityyppisten koirien perimää, kunnes isomünsterinseisoja määriteltiin omaksi rodukseen vuonna 1919.

Luonne

Koirat ovat miellyttäviä ja sydämellisiä ja ne tulevat hyvin toimeen koko perheen, muiden koirien ja lemmikkien kanssa. Suurin osa niistä suhtautuu lapsiin erittäin kärsivällisesti. Münsterinseisojat käyttäytyvät kuitenkin tarvittaessa vahtikoiran tavoin ja saattavat haukkua melko paljon. Innokkaan työkoiran luonne on rohkea ja lempeä ja miellyttämisenhaluinen. Ne tarvitsevat omistajaltaan paljon aikaa ja rakkautta. Niistä saa käsityksen, että ne nauttivat elämästä valtavasti ja toivovat omistajansakin tekevän niin.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin isollamünsterinseisojalla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Pienellämünsterinseisojalla ei ole havaittu rotutyypillisiä terveysongelmia.

Liikunta

Isomünsterinseisoja on ennen kaikkea työkoira, mutta se soveltuu myös perhe-elämään, jos vain saa runsaasti liikuntaa. Koirat rakastavat myös vettä ja niiden turvallisuudesta täytyy pitää huolta aina, kun ne ovat vapaana. Rotu sopii erinomaisesti aktiivisille ihmisille ja ovat tyytyväisiä saadessaan toimittaa jotain tehtävää.

Ravitsemus

Pienempi münsterinseisojasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti. Isomünsteriseisoja on suurikokoinen koira, ja suurilla koirilla on suuri ruokahalu. Ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Isollamünsterinseisojalla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Isomünsterinseisojan turkki ei tarvitse suuremmin hoitoa: viikoittainen kampaus ja harjaus riittävät. Niiden korvien, jalkojen ja hännän pidempiä karvoja täytyy toisinaan hieman siistiä. Ylimääräiset tassukarvat tulee leikata tarvittaessa. Nämä koirat nauttivat elämästään kaikissa sääolosuhteissa, joten varoitus on paikallaan: mutaa ja hiekkaa on luvassa!

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.