Italianseisoja

Bracco Italiano

Italianseisoja on suuri, lihaksikas, aktiivinen koira, jolla on sileä, lyhyt turkki. Niiden pää on erikoisen muotoinen ja niillä on pitkät korvat ja vahva leuka. Väreinä esiintyy valko-oranssia, valko-ruskeaa, oranssi-kimoa ja ruskea-kimoa. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 58–67 cm, nartun noin 55–62 cm. Paino vaihtelee 25 kilosta 40 kiloon koiran korkeudesta riippuen.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Rotu on erittäin vanha ja se on ikuistettu maalauksiin ja kirjoituksiin jo 300- ja 400-luvuilla. Rodun alkuperän uskotaan olevan mastiffityyppisen rodun ja egyptiläisen vinttikoiran risteytyksessä. Italialaiset metsästäjät kehittivät italianseisojaa metsästämään, jäljittämään ja seisomaan riistaa jo 1700-luvulla. Ennen kuin aseellista metsästystä alettiin harrastaa, koiraa käytettiin ajamaan riistaa metsästäjien verkkoihin. Ensimmäiset koirarodun edustajat saapuivat Suomeen 1990-luvun alussa ja niiden määrä on pysynyt suhteellisen pienenä.

Luonne

Rotu on älykäs, uskollinen ja rakastava ja tulee hyvin toimeen sekä lasten että toisten koirien kanssa. Ne sopivat erityisesti aktiiviseen maalaiselämään, jossa koira voi onnellisena toteuttaa itseään sekä perhe- että työkoirana. Rotu on innokas oppimaan ja miellyttämään, mutta myös sen herkkyys on otettava huomioon koulutuksessa. Ensikertalaiselle rotu ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin italianseisojat kärsivät toisinaan erilaisista perinnöllisistä silmäsairauksista ja kyynär- ja lonkkanivelen kehityshäiriöistä (dysplasiat, jotka saattavat heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Italianseisoja on sydämeltään maalaiskoira, joka rakastaa pitkiä kävelylenkkejä ja juoksemista pelloilla ja niityillä. Ne rakastavat uimista ja noutamista, mutta jos ne eivät saa riittävästi liikuntaa, niistä voi tulla riehakkaita. Täysikasvuinen koira tarvitsee mielellään yli kaksi tuntia liikuntaa päivittäin.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Italianseisojilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Italianseisojan turkki on sileä ja lyhyt, joten se on helppohoitoinen. Irtokarvat poistetaan harjaushanskaa käyttäen noin kerran viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.