Italianvinttikoira

Italian Greyhound

Italianvinttikoira on tyylikäs ja hoikkarakenteinen koira, joka näyttää tavalliselta vinttikoiralta pienessä koossa. Pehmeää, kiiltävää turkkia on useita värejä (lisätietoa rotumääritelmästä). Koiran pää on kapea ja kuono erittäin hienostunut, ja sen korvat ovat pehmeästi taittuneet ja kiinnittyneet korkealle pään päälle. Koiran selkäranka kaareutuu hieman ja lantio kaartuu selvästi. Koiran askel on korkea ja vapautunut. Täysikasvuisen italianvinttikoiran säkäkorkeus on 32-38 cm ja se painaa 3,6-4,5 kg, korkeintaan 5 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Italianvinttikoiran juurien uskotaan olevan Egyptissä, ja faaraoiden haudoista on löytynyt itse asiassa hyvin paljon nykyisiä yksilöitä muistuttavien koirien muumioita. Roomalaiset veivät koiran mukanaan Välimeren alueelle 500-luvulla eaa., ja se nousi suureen suosioon Kreikan ja Rooman ylimystön keskuudessa. Koiran suosio oli suurimmillaan 1500- ja 1600-luvuilla, jolloin se koristi monia hoveja. Kuuluisia omistajia olivat Maria, skottien kuningatar, Kaarle I, Fredrik Suuri ja kuningatar Viktoria. Italianvinttikoiraa on saatettu käyttää jäniksenmetsästyksessä, mutta ensisijaisesti sitä kasvatettiin seurakoiraksi.

Luonne

Tämä viehättävä koira hakeutuu ihmisen läheisyyteen, osaksi hellyydenkipeänä ja osaksi myös siksi, että se haluaa pysyä lämpimänä! Italianvinttikoira kannattaa sosiaalistaa varhain, jotta se hyväksyy uudet ihmiset ja tilanteet luontevammin. Koira saattaa alkuun lämmetä hitaasti, mutta ystävyyssuhteen luotuaan se on erinomainen seuralainen.

Terveys

Italianvinttikoira on perusterve rotu, mutta se on altis jalkojen murtumille. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia, joten niiden silmät tulee testata ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Koira on kooltaan erittäin pieni, mutta se on silti vinttikoira, joka rakastaa juoksemista. Italianvinttikoiralle on kuitenkin turvallisinta juosta suljetuissa paikoissa, jotta se ei karkaa saaliin perään. Koiran liikuntamääriä tulee tarkkailla, kunnes se on täysikasvuinen ja sen jälkeenkin sen usein herkkiä raajoja tulee varoa. Terve täysikasvuinen koira tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivittäin.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Italianvinttikoiran erittäin lyhyt turkki ei vaadi juurikaan hoitoa. Turkin saa kiiltämään hieromalla sitä kangasliinalla. Rodulla on taipumusta hammasvaivoihin, joten se tarvitsee huolellista hammashoitoa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.