Japanese chin

Japanese Chin

Japanese chin on siro kääpiökoira, joka painaa täysikasvuisena 1,8-3,2 kg ja jonka säkäkorkeus on noin 20-27 cm. Koira on tyylikkään ja hienostuneen näköinen ja sillä on paksu, pitkä, suora turkki, joka tuntuu silkkisen pehmeältä. Turkin värejä ovat musta-valkoinen ja puna-valkoinen.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Pieni kääpiökoira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Ikivanhan japanese chin -rodun uskotaan saaneen alkunsa Kiinassa ja saapuneen Japaniin, kun Kiinan hovista lahjoitettiin keisarille koiria. Seurakoira jalostettiin niin pieneksi, että se mahtui keisarillisten ja ylimystön naisten kimonon hihaan. Koiria lahjoitettiin myös hovien suurlähettiläille, ja portugalialaiset merimiehet ovat saattaneet tuoda japanese chinejä Eurooppaan jo 1600-luvulla. Suurempia määriä niitä tuotiin Eurooppaan kuitenkin vasta 1800-luvun keski- ja loppuvaiheilla, ja niistä tuli nopeasti erittäin suosittuja. Suomessakin rotu on vakiinnuttanut asemansa seurakoirana 1960-luvulta alkaen. Aiemmin se tunnettiin nimellä japaninspanieli.

Luonne

Rotua on jalostettu seurakoiraksi vuosisatojen ajan, ja se on luonteeltaan iloinen, kiltti ja ystävällinen koira, joka rakastaa ihmisten seuraa, eikä halua jäädä pitkiksi ajoiksi yksin. Se rakastaa lapsia, mutta sopii kokonsa vuoksi parhaiten kotiin, jossa lapset ovat jo isompia, jotta koira ei vahingossa loukkaannu.

Terveys

Chinin lyhyt kuono on syy rodun alttiuteen kärsiä hengitysvaikeuksista. Siksi koiraa ei saa rasittaa liikaa, eikä se siedä liikaa kuumuutta. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Pikkuruinen japanese chin ei tarvitse välttämättä kovin paljon päivittäistä liikuntaa, noin puoli tuntia päivässä riittää sille hyvin. Koiraa ei kannata viedä kävelylle kovin kuumalla ilmalla, sillä lyhytkuonoisena se saattaa kärsiä hengitysvaikeuksista. Se kannattaa viedä ulos ennemmin viileällä ilmalla, aikaisin aamulla tai illalla.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Japanese chinin turkki tarvitsee harjausta kaksi tai kolme kertaa viikossa, jotta se pysyy takuttomana. Koiran silmäkulmat kannattaa pitää puhtaana pyyhkimällä ne tarvittaessa kostealla puuvillakankaalla. Chin tarkoittaa ”kissamaista”, ja koira saattaakin pestä kasvojaan tassuaan käyttäen, aivan kuten kissa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.