Japaninpystykorva

Japanese Spitz

Japaninpystykorva on pieni tai keskikokoinen rotu, joka on tyypillinen pystykorva: sillä on paksu, pörheä karva, kettumainen pää ja kolmionmuotoiset silmät sekä paksu häntä, joka kiertyy selän päälle. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 30-38 cm nartun ollessa hieman pienempi, ja ne painavat 5-6 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Japaninpystykorva kehitettiin Japanissa, mutta se polveutuu alun perin Pohjois-Euroopan ja -Amerikan valkoisista pystykorvaroduista, kuten saksan- ja venäjänpystykorvista ja samojedinkoirasta. Lopputuloksena syntyi kaksi eri muunnosta. Suurempi muunnos sai nimen ”samo” ja pienemmästä tuli pystykorva. Jälkimmäisestä tuli erittäin suosittu seurakoira ensin Japanissa ja myöhemmin Ruotsissa ja koko Euroopassa ja maailmalla.

Luonne

Koira suhtautuu vieraisiin aluksi pienellä varauksella, mutta erittäin sydämellisesti ja uskollisesti niitä kohtaan, jotka tuntee. Japaninpystykorva on valpas ja eloisa rotu, joka vartioi mielellään kotiaan ja pihaansa ja ilmaisee kaikki havaitsemansa asiat haukullaan. Japaninpystykorva on mahtava koko perheen lemmikki, joka tulee hyvin toimeen sekä ihmisten että muiden eläinten kanssa.

Terveys

Japaninpystykorva on pääasiassa perusterve koirarotu. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Japaninpystykorva tarvitsee noin tunnin liikuntaa joka päivä. Sen kiiltävä, valkoinen turkki saattaa likaantua märällä säällä, mutta muta irtoaa erittäin helposti turkin kuivuttua, ja turkki on aivan yhtä puhdas kuin ennenkin.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiralla on erittäin paksu alusvilla, ja sen pörheä päällyskarva on suora ja muodostaa pidemmän kauluksen kaulan ympärillä, rinnassa ja hartioilla. Häntä on tuuheakarvainen. Turkki pysyy takuttomana, jos sen harjaa joka toinen päivä, mutta karvanlähtöaikaan turkki tarvitsee päivittäistä hoitoa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.