Kaanaankoira

Canaan Dog

Kaanaankoira on keskikoinen, kulmikas koira, jonka ulkomuoto on pystykorvamainen: sillä on tiivis, runsas turkki ja sen häntä kiertyy selän päälle koiran ollessa innostunut tai liikkeessä. Koiran karhea, suora turkki on lyhtykarvainen tai keskipitkä, ja sen värisävyt vaihtelevat hiekasta parkinruskeaan, valkoiseen ja mustaan. Kaanaankoiran ihannekorkeus on noin 50-60 cm ja sen tulisi painaa noin 18-25 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Kaanaankoira on ikivanha Lähi-idästä kotoisin oleva rotu. Israelin heimot käyttivät niitä paimentamaan ja suojelemaan kotieläimiään jo tuhansia vuosia sitten. Kun Israelin heimot hajosivat, katosivat myös niiden koirat ja ainoastaan vahvimmat niistä selvisivät ankarissa oloissa. Beduiiniheimot alkoivat käyttää koiria eläinten ja leiriensä vartiointiin. 1930-luvulla Israelin hajanaiset juutalaisyhteiskunnat tarvitsivat vahtikoiria. Kaanaankoira oli ihanteellinen valinta, sillä koirat olivat puoliksi kesyttämättömiä ja selvisivät ankarissa olosuhteissa. Tänä päivänäkin koiria näkee beduiiniheimojen vahtikoirina ja myös Israelin armeija on käyttänyt niitä vahti- ja partiointitehtävissä.

Luonne

Kaanaankoira on yksi harvoista nykyään olemassa olevista alkukantaisista koiraroduista. Se on vuosien kuluessa kesyyntynyt, mutta omaa edelleen erittäin vahvan selviytymisvietin, joten se voi olla luonteeltaan erittäin itsenäinen ja varautunut. Koirat ovat reviiritietoisia, mutta eivät aggressiivisia, ja ne suhtautuvat suojelevasti perheenjäseniinsä, sekä aikuisiin että lapsiin. Kaanaankoira saattaa haastaa riitaa muiden koirien kanssa ja samaa sukupuolta oleviin koiriin se saattaa suhtautua jopa aggressiivisesti, joten on erittäin tärkeää, että koira sosiaalistetaan varhain ja harjoittelu jatkuu läpi elämän.

Terveys

Kaanaankoira on pääosin terve koirarotu, eikä sillä ole suurempia rodulle tyypillisiä terveysongelmia. Jalostuskoirien lonkka- ja silmätutkimuksia suositellaan, jotta rodulle ei kehity ongelmia.

Liikunta

Koirat rakastavat liikuntaa, ja rotu on erittäin ketterä ja urheilullinen. Ne sopeutuvat saamaansa liikunta- ja virikemäärään joko sisä- tai ulkotiloissa, mutta tarvitsevat yhden pitkän, vähintään tunnin kestävän reippaan lenkin joka päivä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran suora, karhea turkki on pituudeltaan lyhyt tai keskipitkä ja siinä on paksu aluskarva. Turkki täytyy harjata yleensä noin kerran viikossa. Karvanlähtöaikaan paksua aluskarvaa lähtee erittäin runsaasti, ja silloin koiraa tulee harjata päivittäin. Karsta tai hara on paras väline tällaisen turkin hoitoon.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.