Kanadaneskimokoira

Canadian Eskimo Dog

Kanadaneskimokoira on suurikokoinen, pystykorvatyyppinen rotu, jolla on leveä rinta, paksu turkki, suuri ja pöyheä häntä (joka voi kiertyä selän päälle) sekä pystyt korvat. Upean ja voimakkaan koiran väreinä nähdään musta-valkoista, harmaa-valkoista, puna-valkoista, soopeli-valkoista ja valko-mustaa. Uroksen säkäkorkeus on täysikasvuisena noin 58-70 cm ja paino 30-40 kg, nartun korkeus 50-60 cm ja paino 18-30 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rotu on vanha inuiittien metsästyskoira, joka auttoi etsimään hylkeiden hengitysaukkoja ja pitämään suuret petoeläimet, kuten jääkarhut, etäällä. Sitä käytettiin myös vetokoirana. Vuonna 1920 Kanadassa oli noin 20 000 kanadaneskimokoiraa, mutta moottorikelkan tulon jälkeen määrä romahti vain 50 vuodessa 200:en, kun valjakkokoiria ei enää yksinkertaisesti tarvittu. Asialleen omistautunut jalostaja asetti tavoitteekseen rodun pelastamisen, mutta kotimaansa ulkopuolella kanadaneskimokoira on edelleen harvinaisuus.

Luonne

Kanadaneskimokoira on ennen kaikkea työkoira, ei tavallinen lemmikki. Se on koulutettu vetämään jopa 80 kg painavia taakkoja yli 100 kilometrin päivävauhtia karuissa, arktisissa oloissa, joten se ei sovellu sohvaperunaksi kotiin. Se on kuitenkin laumaeläin, joka suhtautuu ihmisiin sydämellisesti, ja on leikkisä, utelias ja äänekäs.

Terveys

Kanadaneskimokoira on yleisesti ottaen terve koira, jolla on vain vähän rodulle tyypillisiä ongelmia.

Liikunta

Kanadaneskimokoira tarvitsee erittäin paljon liikuntaa, vähintään kaksi tuntia joka ikinen päivä. Se tarvitsee energisen harrastuksen, kuten valjakkoajon, mutta lämpimissä olosuhteissa rajua liikuntaa tulee välttää, ettei koira saa lämpöhalvausta.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Koiran lämmin turkki on säänkestävä ja koostuu paksusta aluskarvasta sekä 8-15 cm pitkästä päällyskarvasta. Uroskoiran turkki on paksumpi ja pidempi ja sen kaulaa ja hartioita peittää tuuhea kaulus. Turkki täytyy harjata noin kahdesti viikossa, karvanlähtöaikaan päivittäin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.