Kerrynterrieri

Kerry Blue Terrier

Kerrynterrieri on tiivisrakenteinen, lihaksikas koira, jota peittää pehmeä, silkkinen, sävyltään sininen turkki mustilla merkeillä tai ilman. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 45,5-49,5 cm ja paino noin 15-18 kg, täysikasvuisen nartun hieman vähemmän.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Kerrynterrieri on alun perin monikäyttöinen maatilan työkoira. Se vartioi taloja, piti jyrsijäkannan kurissa, metsästi ja nouti pienriistaa ja jopa paimensi eläimiä. Sen kerrotaan polveutuvan koirasta, joka ui maihin Irlannin rannikolla haaksirikkoutuneesta aluksesta. Tarinasta tosin liikkuu monenlaisia versioita. Joidenkin mukaan koira oli pieni, siniharmaa spanieli Espanjan mahtavasta armadasta, toisten mukaan venäläinen musta terrieri, joka juoksenteli ympäriinsä Traleen rannalla, ja jonkun tarinan mukaan se oli rahtilaivalla matkustanut portugalinvesikoira. Tarinan mukaan kerrynterrieri sai alkunsa tämän koiran risteydyttyä paikallisten terrierien kanssa.

Luonne

Kerrynterrieri on tyypillinen terrieri: valpas, määrätietoinen ja itsevarma, toisinaan myös itsepäinen. Siinä tulisi olla ”kurinalaista leikkisyyttä”, mutta toisinaan kurinalaisuus on kyseenalaista. Jotkut yksilöt eivät tule toimeen muiden koirien kanssa, joten perusteellinen sosiaalistaminen varhaisessa vaiheessa ja jatkuva koulutus ovat ehdottoman tärkeitä.

Terveys

Pääasiallisesti perusterveellä rodulla esiintyvistä terveysongelmista merkittävimpiä ovat tietyt silmä- ja ihosairaudet.

Liikunta

Rotu tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin, ja kerrynterrieri liikkuu mielellään paljon enemmänkin, mikäli se omistajalle sopii. Kerrynterrieri on erittäin monipuolinen koira, joka soveltuu usein hyvin agilityyn ja muihin koiraharrastuksiin. Turkki täytyy tarkistaa lenkkien jälkeen, sillä se vetää puoleensa heinänsiemeniä, takiaisia ja muuta roskaa magneetin tavoin.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran pehmeästä, silkkisestä, laineikkaasta turkista ei lähde karvaa, ja se täytyy harjata päivittäin ja leikata noin kuuden-kahdeksan viikon välein.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.