Kiinanharjakoira

Chinese Crested

Kiinanharjakoiraa on kahta muunnosta: karvaton (hiustupsut päässä, jaloissa ja hännässä) ja powderpuff, jonka kaksinkertainen turkki koostuu pitkästä, pehmeästä karvasta. Myös vartalotyyppejä on kaksi: kevytrakenteinen ja raskaampi, vantterampi muunnos. Täysikasvuisen uroksen ihannesäkäkorkeus on 28-33 cm, nartuilla 23-30 cm. Paino ei saisi ylittää 5,4 kiloa. Turkkia on useita värejä ja yhdistelmiä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Kiinanharjakoiran tarkka alkuperä on hämärän peitossa, mutta sen uskotaan polveutuvan afrikkalaisista karvattomista koiraroduista, joita kiinalaiset risteyttivät kääpiökoirien kanssa tarkoituksenaan saada aikaan pieni karvaton seurakoira. Kuninkaallisella Han-dynastialla kerrotaan olleen tällaisia koiria, joita käytettiin vartioimaan aarteita. Rotua käytettiin myös vahtikoirana. Koirat kulkivat kiinalaisten merimiesten kanssa ympäri maailmaa, ja rodun isompi muunnos auttoi pitämään laivan rottakannan kurissa. Tutkimusmatkailijat löysivät rodusta merkkejä Meksikosta ja muista Väli- ja Etelä-Amerikan osista jo 1500-luvulla.

Luonne

Kiinanharjakoira on iloinen, ystävällinen koirarotu. Lemmikkinä se on hellyydenkipeä ja rakastaa ihmisten seuraa, eikä mielellään jää kovin pitkäksi aikaa yksin. Sen luonne on leikkisä ja sen mielipaikka on omistajansa sylissä.

Terveys

Kiinanharjakoira on altis iho-ongelmille ja auringonpolttamille. Monien pienten rotujen tavoin ne kärsivät toisinaan polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio) ja monien rotujen tavoin niillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia, joten silmien tutkimista suositellaan.

Liikunta

Pienenä rotuna kiinanharjakoira ei tarvitse kovin paljon liikuntaa: noin puoli tuntia päivässä riittää.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Powderpuffin pitkä turkki tarvitsee hoitoa kerran tai kaksi kertaa viikossa. Karvattoman kiinanharjakoiran häntä, sukat ja harja vaativat hoitoa: sen iho saattaa tarvita kosteusvoidetta ja se tulee suojata auringolta, ettei koira pala. Kannattaa ottaa huomioon, että karvattomuuden aiheuttamaan geeniin liittyy heikko hammasterveys, joten karvattomilta yksilöiltä puuttuu usein myös hampaita.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.