Lakelandinterrieri

Lakeland Terrier

Lakelandinterrieri on pienikokoinen, työkoiramainen koira, jolla on paksu, karkeakarvainen turkki. Turkin värejä ovat musta-punaruskea, sini-parkinruskea, punainen, vehnänkeltainen, punaisen harmaa, maksanruskea, sininen tai musta. Koira on pienikokoinen, täysikasvuisen yksilön säkä on korkeintaan 37 cm ja paino uroksilla noin 8 kg, nartuilla 7 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Koira on nimensä (lake=järvi) mukaisesti kotoisin Englannin järviseudulta. Siellä maanviljelijät kasvattivat rotua ajamaan kettuja koloistaan suojellakseen lampaitaan. Koiraa pidettiin alun perin fellterrierin muunnoksena, mutta se on tunnettu lakelandterrierinä jo vuodesta 1912 lähtien. Risteytyksessä on useita rotuja, muun muassa black and tan ‑terrieriä, bedlingtoninterrieriä ja borderterrieriä.

Luonne

Työkoiran taustansa vuoksi lakelandinterrieri on tarpeen vaatiessa peloton ja nopea. Kotioloissa se on kuitenkin ystävällinen ja sydämellinen lemmikki, joka on iloista ja hauskaa seuraa. Jotkut lakelandinterrierit saattavat olla ärhäköitä muiden koirien seurassa, joten perusteellinen sosiaalistaminen varhaisessa vaiheessa on erittäin tärkeää.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Lakelandinterrierit tarvitsevat noin tunnin liikuntaa päivässä, mutta koira lähtee mielellään pidemmällekin lenkeille, jos omistaja vain ehtii. Se leikkii mielellään myös pihalla, mutta omistajan on aina muistettava tarkistaa, ettei pihasta pääse karkaamaan, sillä tämä terrieri on jalostettu tunkeutumaan pienimpiinkin koloihin.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran turkki koostuu paksusta alusvillasta ja tiiviistä, karkeasta päällyskarvasta, joka on suunniteltu Englannin järvialueen ankaria olosuhteilta vastaan sekä suojaamaan koiraa sen maan alla suorittamissa tehtävissä. Lakelandinterrieriltä ei lähde karvaa, ja sen turkki täytyy käydä kammalla lävitse pari kertaa viikossa. Näyttelykoirat trimmataan, mutta kotikoirien turkki yleensä leikataan pari kertaa vuodessa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.