Löwchen

Lowchen (Little Lion Dog)

Löwchen, eli pienileijonakoira, on kooltaan yksi suurimpia kääpiökoiria, täysikasvuisena noin 26-32 cm korkea ja painaa noin 4-8 kg. Sen pitkään, silkkiseen turkkiin tehdään leijonaleikkaus: turkki on pitkä ja harjamainen rinnan ja eturaajojen alueella, takaraajoista karva leikataan lyhyeksi. Turkin väri tai väriyhdistelmä voi olla mikä tahansa.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Pienileijonakoira-nimi juontaa juurensa juuri tästä leikkauksesta. Rodun tarkka alkuperä ei ole selvillä. Pitkään sen uskottiin kuuluvan bichonrotuihin, jotka ovat kotoisin Välimeren alueelta, ja rotu löydettiinkin Etelä-Ranskasta, Lyonin alueelta. Toisen teorian mukaan koira on itse asiassa alun perin saksalainen ja polveutuu mahdollisesti tiibetinterrierin tyyppisistä koirista. Se kuitenkin tiedetään varmaksi, että samankaltaisia koiria on ollut Euroopassa jo 1500-luvulta alkaen. Löwchen oli aikoinaan maailman harvinaisin koira, ja vuonna 1969 niiden lukumäärä oli ainoastaan 40 yksilöä. Se on edelleen harvinainen, mutta ei enää sukupuuton partaalla.

Luonne

Koira on iloinen, leikkisä ja sydämellinen, niin kuin seurakoiran kuuluu. Toisinaan löwchen voi ”vahtia” läheisiään, joten varhainen sosiaalistaminen on tärkeää. Koira tarkkailee ympäristöään valppaana ja se on usein äänekäs, joten se täytyy kouluttaa olemaan haukkumatta jokaista hiiskahdusta.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin löwchen kärsii toisinaan polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Löwchen ei tarvitse erityisen paljon liikuntaa. Noin puoli tuntia päivässä pitää sen tyytyväisenä, vaikka toki se lähtee pidemmällekin lenkille mielellään. Löwchen on älykäs koira, joka nauttii virikkeistä.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Sen yksinkertainen turkki on pitkä, taipuisa ja silkkinen, ja se täytyy harjata kaksi-kolme kertaa viikossa. Turkki leikataan taaimmaisen kylkiluun kohdalta ja takajalkojen alueelta jättäen karvapeite kolmasosaan hännästä (päähän) ja tassuihin (ranteesta alas). Kasvattaja antaa yksityiskohtaiset trimmausohjeet.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.