Lyhytkarvainen saksanseisoja

German Short-Haired Pointer

Lyhytkarvainen saksanseisoja on kookas, lihaksikas ja ylväs koira. Täysikasvuinen uros on säkäkorkeudeltaan noin 62-66 cm, narttu 58-63 cm. Koiran paino on noin 25-32 kg. Koiran turkki on lyhyt ja sileä ja siitä on useita värejä, joissa yhdistyvät maksanruskea, valkoinen ja musta. Tarkemmat tiedot löytyvät rotumääritelmästä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Rotu jalostettiin Saksassa 1800-luvulla ajokoirista ja seisojista. Tärkeimpiä risteytyksessä käytettyjä rotuja olivat englanninkettukoira, hannoverinvihikoira, espanjanseisoja ja englanninseisoja. Lyhytkarvaisesta saksanseisojasta tuli yksi monipuolisimmista metsästyskoirista, sillä se työskentelee sekä maalla että vedessä. Rotu oli yksi ensimmäisistä metsästyskoirista, jotka saapuivat Isoon-Britanniaan Saksasta, ja se on erittäin suosittu lemmikkinä ja seurakoirana sekä käyttölinjaisena metsästyskoirana. Myös Suomeen koira on tullut alun perin lintukoirana.

Luonne

Lyhytkarvaisen saksanseisojan riistavietti on voimakas ja sillä on runsaasti energiaa, jota on tarvittu sen alkuperäisessä käyttötarkoituksessa lintukoirana. Koira on mahtava seuralainen aktiiviseen perheeseen, joka pystyy vastaamaan sen tarpeisiin. Se tunnetaan uskollisena, ystävällisenä ja rakastavana lemmikkinä.

Terveys

Lyhytkarvainen saksanseisoja on yleisesti terve koirarotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla on myös keskimääräistä enemmän alttiutta epilepsiaan.

Liikunta

Lyhytkarvainen saksanseisoja on erittäin aktiivinen ja tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä purkaakseen energiaansa. Jos se ei saa juosta riittävästi vapaana, eikä saa tarpeeksi älyllisiä virikkeitä, se kyllästyy ja saattaa tuhota paikkoja kotona. Koira nauttii noutamisesta niin maalla kuin vedessä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Lyhyt turkki on karhea, hännän alla karva on hieman pidempää. Koiran turkki ei vaadi juuri hoitoa, vaan sille riittää harjaus kerran viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.