Maremmano-abruzzese

Maremma Sheepdog

Kookas, vanttera, lihaksikas koira, jolla on karkea valkoinen päällyskarva ja tiivis, suojaava alusvilla. Koiran pää on korvien välistä leveä ja kapenee kuonoa kohti. Korvat ovat pienet ja korkealle kiinnittyneet. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 65-73 cm ja paino noin 35-45 kg, täysikasvuisen nartun säkä 60-68 cm ja paino 30-40 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Jättikokoinen koria
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Italialaiset kirjailijat ovat maininneet maremmano-abruzzesen jo antiikin aikana, ja ne esiintyvät 1200-luvulta peräisin olevassa kuvassa Firenzen Pyhän Marian kirkossa. Alkuperäinen kanta syntyi alueelle idästä saapuneista paimenkoirista, joista kehittyi eri alueilla omia rotujaan: esimerkiksi pyreneittenkoira Ranskassa ja kuvasz Unkarissa. Italiassa lyhytturkkinen maremmano ja pidempirakenteinen abruzzese yhdistyivät samaksi roduksi 1860-luvulla luultavasti eläinlaumojen vuodenaikoihin perustuvan liikehdinnän seurauksena. Nykyään maremmano-abruzzese on yksi Italian suosituimpia paimenkoiria. Suomessa rotu on suhteellisen harvinainen. Maremmano-abruzzesen sanotaan olevan niin rohkea, että se pelottaa pois sudet ja karhut sekä myös ihmismetsästäjät.

Luonne

Maremmano-abruzzese on tyytyväisimmillään, kun se saa toteuttaa itseään vartioimalla laumaansa. Ne ovat isännälleen ja laumalleen uskollisia, mutta sietävät huonosti tunkeilijoita. Tästä syystä rotu on myös erinomainen vahtikoira, ja sitä on käytetty usein myös tässä tehtävässä. Koiran varhainen sosiaalistaminen lasten ja muiden eläinten seurassa on erittäin tärkeää, sillä kyseessä on erittäin kookas ja voimakas rotu.

Terveys

Maremmano-abruzzese on pääasiassa perusterve rotu, mutta monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan myös perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Rotu tarvitsee erittäin paljon liikuntaa, terve täysikasvuinen yksilö yli kaksi tuntia päivässä. Osaksi liikuntaa tosin riittää, jos koira pääsee vartioimaan reviiriään. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on paimentaminen, ja se jaksaa touhuta vaikka koko päivän. Koiralle on vaikea tarjota riittävästi virikkeitä ”pelkkänä” lemmikkinä, sillä se kokee olevansa aina töissä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Maremmano-abruzzeseilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran paksu, tiivis turkki tarvitsee huomattavan määrän hoitoa, ja se täytyy harjata ja kammata perusteellisesti useita kertoja viikossa, muuten turkki takkuuntuu ja koiralle saattaa ilmaantua ihottumaa ja kosteaa ihotulehdusta (nk. hot spot). Koiran tassut täytyy tarkastaa ja tassukarvat trimmata tarvittaessa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.