Mäyräkoira (sileäkarvainen)

Mäyräkoira (sileäkarvainen)

Vaikka sileäkarvainen mäyräkoira on matala, se ei ole pieni koira! Se on keskikokoinen metsästyskoira lyhyiden jalkojen päällä. Normaalikokoisen mäyräkoiran rinnanympärys on vähintään 35 cm ja paino korkeintaan noin 9 kg. Koiran kaunista, pehmeää, suoraa turkkia on useita eri värejä (lisätietoja saat rotumääritelmästä).

Mäyräkoira (sileäkarvainen)
  • Kokoluokka: Kääpiökoirat
  • Turkinhoito: Kerran viikossa
Mäyräkoira (sileäkarvainen)
  • Karvanlähtö: Vähäistä
  • Sopii allergikoille: Ei
  • Haukkuherkkyys: Äänekäs
  • Kennelliiton roturyhmä: Mäyräkoirat
Mäyräkoira (sileäkarvainen)
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Heikosti
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Keskiverto

Yleistä

Vaikka sileäkarvainen mäyräkoira on matala, se ei ole pieni koira! Se on keskikokoinen metsästyskoira lyhyiden jalkojen päällä. Normaalikokoisen mäyräkoiran rinnanympärys on vähintään 35 cm ja paino korkeintaan noin 9 kg. Koiran kaunista, pehmeää, suoraa turkkia on useita eri värejä (lisätietoja saat rotumääritelmästä)..

Historia

Mäyräkoirien historia voidaan jäljittää 1400-luvun Saksaan. Mäyräkoiran tyyppisiä koiria on kuitenkin esiintynyt jo muinaisen Egyptin ja Meksikon taiteissa, ja samankaltaisen koiran jäännökset on löydetty myös Italiasta, haaksirikkoutuneesta laivasta, joka oli peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta ajanlaskumme alun jälkeen. Saksassa rotumääritelmä laadittiin vuonna 1879 ja rotuyhdistys perustettiin vuonna 1888. Suomessakin mäyräkoira merkittiin rotukirjaan jo 1890-luvulla. Mäyräkoirat tulivat Britanniaan prinssi Albertin mukana, ja ne nousivat suosioon sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa 1800-luvulla.

Luonne

Rotu on luonteeltaan hyvin itsenäinen ja tarvitsee ystävällistä, jatkuvaa ja kärsivällistä koulutusta. Varhainen sosiaalistaminen on tarpeen, jotta mäyräkoira tottuu lapsiin, vieraisiin ja muihin eläimiin. Rotu kiintyy voimakkaasti perheenjäseniin ja usein yhteen henkilöön erityisesti, mutta vieraisiin ne saattavat suhtautua varauksella.

Terveys

Sileäkarvaisen mäyräkoiran yleisimmät terveysongelmat liittyvät rodun rakenteeseen, jonka vuoksi ne ovat alttiita selkärangan ongelmille. Myös sydänsairauksia esiintyy rodulla melko yleisesti. Perinnöllisiä silmäsairauksia esiintyy, kuten monilla roduilla, ja jalostuskoirien silmien tutkiminen on rutiinitoimenpide.

Liikunta

Ennen kuin koiran päästää vapaaksi hihnasta, täytyy varmistaa, että sen luoksetulo on riittävän luotettava, sillä koira saattaa riistaviettinsä innoittaman lähteä hajun tai saaliin perään. Kannattaa pitää mielessä, että mäyräkoirat on jalostettu nimenomaan toimimaan maan alla, ja se pystyy kaivautumaan monenlaisten aitojen alitse. Pihan turvallisuuden kanssa on siis oltava tarkkana.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Sileäkarvaisen mäyräkoiran turkki on helppohoitoinen. Riittää, kun turkista poistetaan irtokarvat kumisella harjaushanskalla kerran viikossa.