Newfoundlandinkoira

Newfoundland

Lempeä jättiläinen on paras ilmaus kuvaamaan newfoundlandinkoiraa. Koiran luusto on iso ja raskas, samoin sen turkki. Pentuna ”nöffi” näyttää aivan nallekarhulta, mutta tämä vaihe ei kestä kauaa, sillä pentu kasvaa erittäin nopeasti. Rodun värejä ovat musta, ruskea ja mustavalkoinen. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on keskimäärin 71 cm ja ‑paino noin 68 kg, nartulla säkä on 66 cm ja paino noin 54 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Jättikokoinen koria
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

On melko varmaa, että nimestään huolimatta newfoundlandinkoira ei ole alun perin kotoisin Newfoundlandin alueelta. Alkuperäiskansat kuitenkin asuivat Newfoundlandin saarella sutta muistuttavien koiriensa kanssa 1400-luvulla. Koiria käytettiin metsästyksessä, noutamaan ja kantamaan. Kun eurooppalaiset uudisasukkaat saapuivat saarelle, vain tottelevaisimmat ja käyttökelpoisimmat koirat saivat jäädä. Nämä koirat risteytyivät saarelle kauppiaiden mukana tulleiden rotujen kanssa, ja näin syntyneet jälkeläiset jäivät oman onnensa nojaan. Vuosien saatossa risteytyksistä alkoi syntyä nykyistä newfoundlandinkoiraa muistuttava rotu. 1700-luvun alussa Eurooppaan kantautui tieto ainutlaatuisista koirista, jotka vetivät raskaita taakkoja ja auttoivat kalastajia, ja tavoitteellinen kasvatustyö aloitettiin.

Luonne

Newfoundlandinkoirat ovat rauhallisia, lempeitä ja mahtavia koko perheen lemmikkejä, sillä ne tulevat hyvin toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa. Niillä on luontainen pelastusvietti, mikä voi käydä rasittavaksi, jos koira yrittää jatkuvasti kiskoa uimareita ylös vedestä. Ne ovat ulospäinsuuntautuneita ja energisiä koiria, ja tätä ystävällisempää rotua tuskin löytyy.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin newfoundlandinkoirat voivat kärsiä kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (mahdollisesti kivulias ja liikkuvuutta heikentävä dysplasia). Rodulla esiintyy myös erästä virtsaelinten sairautta ja sydänsairautta.

Liikunta

Pentuina newfoundlandinkoiran liikuntaa tulee rajoittaa, ettei sen luustolle ja nivelille aiheudu vahinkoa kasvuvaiheessa. Nöffi rakastaa liikuntaa ja uiminen on yksi sen suosikkiliikuntamuodoista. Terve täysikasvuinen koira tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivittäin, mielellään enemmänkin.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Newfoundlandinkoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Newfoundlandinkoiran kaksinkertainen turkki on paksu, öljyinen ja vedenkestävä, ja se on melko työläs hoitaa. Newfoundlandinkoiraa tulisi harjata päivittäin ja erityisesti sen jalkojen pidemmät karvat täytyy käydä huolellisesti läpi, sillä ne takkuuntuvat helposti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.