Norwichinterrieri

Norwich Terrier

Norwichinterrieri on yksi pienimmistä nykyisistä terrieriroduista. Sen turkki on karhea, jäykkä, suora ja säänkestävä, ja sen värejä ovat punainen, vehnänkeltainen, musta-parkinruskea ja puna-mustankirjava. Koiralla on kettumainen pää, ja pystyt korvat ovat sen tavaramerkki. Täysikasvuisen koiran ihannekorkeus on 25 cm ja paino noin 4-5 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Norwichinterrieri on rotuna noin 100 vuotta vanha. Pikkukoiran esivanhemmissa on saattanut olla borderterrieriä ja sen esivanhempia, cairninterrieriä ja irlantilaista punaista terrieriä. Koirat olivat 1800-luvun lopulla niin suosittuja Cambridgen yliopiston opiskelijoiden keskuudessa, että he omaksuivat sen maskotikseen. Osalla koirista oli pystyt korvat, toisilla päänmyötäiset, riippuvat korvat. Vuonna 1965 rodun riippukorvainen muunnos nimettiin norfolkinterrieriksi.

Luonne

Norwichinterrierit ovat vilkkaita ja ystävällisiä pikkukoiria, toisinaan myös melko voimakastahtoisia. Ne tulevat hyvin toimeen vanhempien lasten kanssa, ja rotu sopii erityisen hyvin aktiivisille ikäihmisille. Ne täytyy sosiaalistaa jo varhain, erityisesti kissoihin, sillä muuten koira jahtaa niitä aina tilaisuuden tullen.

Terveys

Norwichinterrieri on perusterve ja elinvoimainen rotu, jolla on vain vähän terveysongelmia.

Liikunta

Täysikasvuinen norwichinterrieri tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivässä, ja se rakastaa ulkoilmaelämää. Tuntikausien kaivamisoperaatiot ovat parasta, mitä koira voi kuvitella, joten sille kannattaa osoittaa pihalta oma kaivuupaikka.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran kova, karkea turkki on suhteellisen helppo pitää kunnossa harjaamalla se huolellisesti kerran tai kaksi kertaa viikossa. Turkki täytyy myös nyppiä käsin kaksi kertaa vuodessa. Ammattilaistrimmaaja tai koiran kasvattaja osaa neuvoa asiassa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.