Partacollie

Bearded Collie

Partacollie on hoikka ja aktiivinen, rakenteeltaan keskikokoinen koira, jolla on pitkä, karkea, takkuuntuva päällysturkki. Turkissa on keskijakaus ja sen värejä ovat musta, sininen, puna-kellanruskea, siniharmaa, kaikki harmaan sävyt, ruskea ja hiekanvärinen, joko valkoisin merkein tai ilman. Uroskoiran ihannekorkeus on noin 53–56 cm ja nartuilla 51–53 cm. Niiden paino noin 18-28kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

”Partis” jalostettiin Skotlannissa alueen lammaskoirista, erityisesti vanhastaenglanninlammaskoirasta. Mukana oli mahdollisesti myös puolalaisen paimenkoirarodun polski owczarek nizinnyn ja komondorin geenejä. Partacolliesta oli alun perin luultavasti kaksi muunnelmaa, joista toinen oli ylämailla käytetty pienempi ja kevytrakenteisempi paimenkoira, toinen taas alangoilla käytetty raskaampi, kokomusta laumanvartija. Nykyistä partacollieta pidetään näiden kahden erilaisen paimenkoiran yhdistelmänä. Collie-sanaa käytetään Skotlannissa lammaskoirista.

Luonne

Rotu on valpas, innokas oppimaan ja nauttii ihmisen seurasta. Koirat ovat lempeitä ja haluavat olla mukana kaikissa perheen päivittäisissä puuhissa, ja ne tulevat yleensä toimeen muiden koirien ja lemmikkien kanssa. Vieraita tervehditään innolla ja äänekkäästi haukkuen, mutta yleensä vastaanotto on lämmin.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin partacolliet kärsivät toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöistä (lonkkadysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta) ja niillä esiintyy myös perinnöllisiä silmäsairauksia. Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Partacollie on aktiivinen rotu, joka tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa joka päivä. Se rakastaa kaikenlaisia leikkejä, ja rotu on menestynyt esimerkiksi agilityssa, tokossa ja jopa jälkikokeissa.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Partacollien turkinhoito vaatii aikaa ja päivittäinen harjaaminen on suositeltavaa. Karvaa täytyy nostella niin, että päästään ihoon asti. Pelkän päällyskarvan harjaaminen on turhaa, sillä jos jokaista kerrosta ei harjata huolellisesti ja mielellään piikkiharjalla, turkki takkuuntuu. Partacollieilta lähtee karvaa, mutta jos niiden turkkia hoidetaan hyvin, karvanlähtö ei ole kovin merkittävää.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.