Pinseri

Pinseri

Pinseri on elegantti, voimakas, lihaksikas koira, jonka lyhyen, sileän turkin värejä ovat punainen, kellertävänruskea, musta-parkinruskea ja sini-parkinruskea. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on 45-50 cm ja se painaa noin 14-20 kg.

dog-silhouette
  • Kokoluokka: Keskikokoinen
  • Turkinhoito: Kerran viikossa
Fisiikka
  • Karvanlähtö: Keskitasoa
  • Sopii allergikoille: Ei
  • Haukkuherkkyys: Äänekäs
  • Kennelliiton roturyhmä: Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
Käyttäytyminen
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Heikosti
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Hyvä

Yleistä

Pinseri on elegantti, voimakas, lihaksikas koira, jonka lyhyen, sileän turkin värejä ovat punainen, kellertävänruskea, musta-parkinruskea ja sini-parkinruskea. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on 45-50 cm ja se painaa noin 14-20 kg.

Historia

Pinseri on samaa alkuperää kuin sitä suurempi dobermanni ja pienempi kääpiöpinseri. Pinserin esivanhemmat ovat olleet työkoiria jo 1400-luvulla, ja maatilan koirana se toimi muun muassa vahti- ja rottakoiran tehtävissä. Alun perin pinserillä esiintyi kahta turkkimuunnosta, ja nykyisen snautserin uskotaan kehittyneen karkeakarvaisesta pinseristä. Saksan kennelliitto tunnisti pinserin vuonna 1879.

Luonne

Pinseri on luontainen vahtikoira, valpas ja rohkea, joten se tarvitsee aktiivisen kodin ja kokeneen omistajan sosiaalistamaan, kouluttamaan ja käsittelemään koiraa oikein. Koira on niin vauhdikas, että se pistäisi ensikertalaisen pään pyörälle. Oikeassa kodissa pinseri on uskollinen, palkitseva koira, jonka kanssa voi myös harrastaa useita lajeja.

Terveys

Monien rotujen tavoin pinserillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Rotu tarvitsee vähintään noin tunnin liikuntaa päivittäin, mutta liikkuu mielellään enemmänkin. Se osallistuu mielellään myös agilityyn, tokoon, jäljestykseen ja muihin koiraurheilulajeihin.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran lyhyt, sileä turkki ei vaadi juuri hoitoa, vaan sille riittää harjaus kerran viikossa.