Pointteri

Pointer

Pointteri on lihaksikas, sulavaliikkeinen koira. Sen erityispiirre on pointterin tyypillinen seisonta, jossa sen häntä ja etujalka ovat koholla ja pää ojentuu saalista kohti. Koira pitää päänsä ylpeästi pystyssä. Sen turkki on sileä, suora ja lyhytkarvainen, erittäin kiiltävä ja sitä on useita eri värejä. Lisätietoja löytyy rotumääritelmästä. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 63–69 cm ja se painaa noin 30 kg, kun taas nartun säkä on noin 61–66 cm ja paino noin 26 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Pointterin alkuperä ei ole täysin tiedossa, eikä ole varmaa, polveutuvatko ne Espanjan vai Manner-Euroopan pointtereista. Se kuitenkin tiedetään varmaksi, että pointtereiden historia ulottuu 1600-luvulle ja se on kotoisin Brittein saarilta, jossa sitä käytettiin ”seisomaan” riistaa metsästäjille. Varhaisimpia koiria käytettiin englanninvinttikoirien kanssa jänistä juostessa: pointteri osoitti jänikset, ja vinttikoiria juoksi niiden perässä. 1700-luvun alussa aseella metsästyksen suosion noustessa niiden todelliset taidot alkoivat tulla esiin. Pointteri on edelleen aivan poikkeuksellisen taitava metsästyskoira.

Luonne

Pointterit ovat suosittuja käyttökoiria. Lemmikkinä se on ystävällinen ja sydämellinen ja tulee hyvin toimeen muiden koirien ja lemmikkien kanssa, jos ne totutetaan toisiinsa jo varhaisessa vaiheessa. Se haluaa olla mukana kaikissa perheen puuhissa. Vahtikoirina ne eivät ole parhaimmillaan, sillä ne ottavat kaikki tulijat vastaan yhtään lämpimästi, mutta yleensä ne kyllä ilmoittavat vieraiden saapumisesta haukkumalla.

Terveys

Rotu on suhteellisen terve. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöitä, dysplasiaa (saattaa johtaa liikuntakyvyn heikkenemiseen), ja lonkat tulee tutkia ennen jalostusta.

Liikunta

Ne ovat ensisijaisesti metsästyskoiria, joten ne tarvitsevat paljon liikuntaa. Pentuvaiheen jälkeen niiden täytyy päästä juoksentelemaan vapaana säännöllisesti. Päästäessään pointterin vapaaksi täytyy kuitenkin olla varovainen, sillä ne ovat metsästyskoiria, jotka saattavat sännätä itsekseen johonkin suuntaan. Täysikasvuinen pointteri tarvitsee yli kaksi tuntia liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Saksanpaimenkoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Pointteri on turkinhoidon kannalta yksi helpoimmista roduista, sillä niiden turkki kaipaa harjausta vain karvanlähtöaikaan. Turkki täytyy kuitenkin tarkastaa säännöllisesti ihovaivojen varalta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.