Portugalinvesikoira

Portuguese Water Dog

Portugalinvesikoira on kulmikas, keskikokoinen, lihaksikas koira, josta on kahta muunnosta: toisella on pitkähkö, taipuisa turkki, toisella lyhyempi, karkeakarvainen ja tiukkakiharaisempi karva. Näyttelykoirien turkki ajellaan (kuono, takajalat ja osa hännästä). Turkin värejä ovat musta, valkoinen, ruskea, musta-valkoinen ja ruskea-valkoinen. Uroksen säkäkorkeus on täysikasvuisena noin 50-57 cm ja paino 19-25 kg, nartun korkeus 43-52 cm ja paino 16-22 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Ensimmäiset maininnat portugalinvesikoiraa muistuttavasta mustasta ja takkuturkkisesta koirasta ovat noin 1100-luvulta. Koiraa kasvatettiin noutamaan kalastajien verkkoja ja auttamaan muissa tehtävissä vedessä, kuten siirtämään verkkoa veneestä toiseen. Koira myös vartioi venettä tarvittaessa. Portugalinvesikoiran lukumäärä romahti 1960-luvulla, kun kalastusmenetelmät muuttuivat, eikä koiraa enää tarvittu. Se päätyi jo harvinaisimpien rotukoirien listoille, mutta nyt rotu on löydetty uudelleen ja kiinnostus siihen näyttelykoirana ja lemmikkinä on korvannut perinteisen kalastuskäytön.

Luonne

Portugalinvesikoira on luonteeltaan tasainen, aktiivinen koira, joka on myös rohkea ja nopea oppimaan. Uskollisena ja valppaana koirana se on hyvä vahtikoira, ja vaikka se voi heittäytyä itsepäiseksi, jos sitä ei motivoida oikein, se tottelee arvostamiaan ihmisiä yleensä hyvin.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin portugalinvesikoira saattaa kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja lonkkanivelen kehityshäiriöstä (saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Niille täytyy tehdä myös DNA-testi, jossa etsitään harvinaista, mutta vakavaa perinnöllistä sydänsairautta, jota rodulla esiintyy.

Liikunta

Portugalinvesikoira tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivittäin, mielellään reippaasti enemmän. Kuten nimestäkin voi päätellä, kyseessä on varsinainen vesipeto, joka ei vain kahlaile lammikoissa vaan rakastaa kunnon sukellusta veteen! Jos vesialue ei ole turvallinen, muista pitää koira hihnassa (esimerkiksi heikoilla jäillä).

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Kuten edellä mainittiin, portugalinvesikoiran turkista on kaksi erilaista muunnosta. Molemmat tarvitsevat säännöllistä hoitoa, ja jos koiran haluaa pitää näyttelykunnossa, myös trimmausta. Lemmikkikoirien turkki leikataan usein hauskannäköiseen ”pentu”trimmiin. Kasvattaja kertoo lisää koiran turkinhoidosta ja trimmaukseen voi käyttää tietysti myös ammattilaista, mistä aiheutuvat lisäkustannukset kannattaa ottaa huomioon.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.