Puli

Hungarian Puli

Pulin tunnistaa helposti sen pitkästä, jopa maahan asti ulottuvasta nyöriturkista. Turkin väri voi olla musta, musta ruosteenpunaisella häivähdyksellä, valkoinen tai kellanruskea. Turkin alla on vanttera ja lihaksikas koira. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 39-45 cm ja paino 13-15 kg, nartun säkä 36-42 cm ja paino 10-13 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Yksi itäiseen Eurooppaan vaeltaneista hunnien paimentolaiskansoista, madjaarit, toi pulin mukanaan uusille asuinalueilleen 800-luvulla. Koiria käytettiin vartioimaan ja suojelemaan kotieläimiä. Niitä jalostettiin vuosien saatossa niiden työkoiran ominaisuuksien vuoksi, ja pian ne levisivät myös muihin maihin. Nykyään puli on sopeutunut myös kaupunkiin maalaiselämän ja työkoiran tehtävien lisäksi. Suomessa puleja on ollut 1930-luvulta alkaen, mutta erityisen suosittu rotu ei edelleenkään ole.

Luonne

Puli on vilkas ja eloisa koira, joka kiintyy yleensä erityisesti yhteen perheenjäseneen. Rotu on ystävällinen, mutta ilmoittaa varmasti vierailijat heti ovella ja saattaa suhtautua heihin pienellä varauksella. Koira voi olla itsepäinen, mutta myös nopea oppimaan koulutettaessa.

Terveys

Puli on suhteellisen terve ja sitkeä rotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriöitä (saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Luonnostaan energinen puli tarvitsee suhteellisen paljon liikuntaa, täysikasvuisena vähintään tunnin päivässä ja mielellään enemmänkin. Ne ovat elementissään päästessään juoksemaan vapaana, peuhaamaan ja leikkimään.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran erikoinen turkki on valmis vasta koiran ollessa noin kolmevuotias ja se tarvitsee kasvuvaiheessa enemmän huomiota. Turkin voi leikata lyhyeksi, jos ei halua nyöriturkkista koiraa, mutta näyttelykoiralle tämä ei ole vaihtoehto. Pulilta ei lähde karvaa, mutta turkkiin voi tarttua likaa ja roskia. Koira kannattaa pestä vain kesällä, sillä turkin kuivuminen läpikotaisin voi kestää useamman päivän.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.