Pyreneittenkoira

Pyrenean Mountain Dog

Pyreneittenkoira on erittäin voimakkaan näköinen, mutta sopusuhtainen ja elegantti koira, jolla on rauhalliset, tasaiset ja pehmeät liikkeet. Ne saavat voimansa sen vahvoista takaraajoista. Pyreneittenkoira on puhtaanvalkoinen, ja siinä voi olla mäyrän- tai sudenharmaita, sitruunankeltaisia, oransseja tai parkinruskeita merkkejä päässä, korvissa ja hännän tyvessä. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on vähintään 70 cm ja paino 50 kg. Täysikasvuisen nartun mitat ovat vähintään 65 cm ja 40 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Jättikokoinen koria
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Ranskan ja Espanjan välisiltä Pyreneiltä alun perin kotoisin olevan koiran tarkka historia ei ole tiedossa, mutta ne toimineet laumanvartijoina Ranskassa jo tuhansien vuosien ajan. Samankaltaisen rodun fossiileja on löydetty ja ajoitettu pronssikautta edeltävään aikaan (1800-1000 eaa). Ennen Ranskan vallankumousta koiria oli vahtikoirina Etelä-Ranskan suurissa linnoissa. Rodun risteytyksen tarkkaa koostumusta ei tunneta, mutta unkarilainen kuvasz, italialainen maremmano ja turkkilainen anatolianpaimenkoira ovat varteenotettavia vaihtoehtoja sen sukutauluun. Nykyään rotu on Ranskassa edelleen käyttökoira, joka paimentaa lampaita ja karjaa ja suojelee niitä petoeläimiltä ja karjavarkailta.

Luonne

Lemmikkinä pyreneittenkoira on yleensä sydämellinen. Muihin saman kokoluokan koiriin ne saattavat sen sijaan suhtautua aggressiivisesti. Se ei luota vieraisiin ja puolustaa perhettään ei-toivottuja vieraita vastaan. Pyreneittenkoira saattaa olla voimakastahtoinen ja itsepäinen, eikä se sovi ensimmäiseksi koiraroduksi, vaan vaatii kokeneen käsittelijän.

Terveys

Pyreneittenkoira tunnetaan yleisesti perusterveenä rotuna. Monien suurikokoisten rotujen tavoin niillä esiintyy kuitenkin toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöitä (lonkkadysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Koiranpennun liikuntamääriä tulee lisätä vähitellen, ettei koiran kasvavia luustoa ja kudoksia rasiteta liikaa. Myös täysikasvuisen koiran kohdalla liikuntamääriä on lisättävä vähitellen. Ottaen huomioon koiran suuren koon, sen tarvitsema liikuntamäärä ei ole erityisen suuri. Toisaalta ne tarvitsevat sekä mahdollisuuden juosta vapaana että säännöllisiä kävelylenkkejä hihnassa.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Pyreneittenkoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran turkki täytyy käydä läpi harjalla tai kammalla ja poistaa irtokarvat kerran tai jopa kaksi kertaa päivässä. Karvanlähtöaikaan se on entistäkin tärkeämpää. Jos irtokarvoja ei poisteta, turkki takkuuntuu ja muuttuu kiillottomaksi ja huonokuntoisen näköiseksi. Koira täytyy myös pestä säännöllisesti, eikä se ole välttämättä ihan helppo homma!

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.