Pyreneittenpaimenkoira (pitkäkarvainen)

Pyrenean Sheepdog

Keskikoinen pyreneittenpaimenkoira on yksi pienimpiä paimenkoirarotuja. Se on hoikkarakenteinen ja urheilullinen koira, jonka pitkä tai puolipitkä turkki näyttää tuulen tuivertamalta. Turkin värejä on useita, muun muassa kellertävä, harmaa, sinimarmoroitu, liuskeensininen tai juovikas, musta tai musta-valkoinen. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 40-48 cm ja nartun 38-46 cm. Koiran paino on noin 7-15kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Pyreneittenpaimenkoira on yksi Ranskan vanhimmista roduista ja se on tunnettu jo ainakin 1800-luvulta. Koiraa käytettiin suurten lammaslaumojen paimentamiseen Pyreneitten vuoristossa. Muun maailman tietoisuuteen koira nousi ensimmäisen maailmansodan aikaan, kun Ranskan armeija käytti koiria viestinviejinä. Koiraa käytetään edelleen paimenkoirana Ranskan maaseudulla, mutta nykyään sen pääasiallinen tehtävä on toimia seurakoirana.

Luonne

Pyreneittenpaimenkoira on utelias, valpas ja energinen koira, jonka vahva paimennusvietti pitää kanavoida käyttöön hyvin. Se suhtautuu vieraisiin luonnostaan epäluuloisesti, mutta kuitenkin myönteisesti. Rotu ei ole paras vaihtoehto ensimmäistä koiraa hankkivalle, vaan hyötyy kokeneemmasta kouluttajasta, jolla on koiralle enemmän annettavaa.

Terveys

Pyreneittenpaimenkoira on pääasiassa perusterve rotu, mutta monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Sillä on kokoonsa nähden paljon energiaa ja sen täytyy saada juosta vapaana vähintään tunti päivässä. Rotu on osallistunut onnistuneesti moniin koiraurheilulajeihin – tokoon, agilityyn, flyballiin, palveluskoirakokeisiin ja niin edelleen – ja se on innokas oppimaan ja sillä on runsaasti älyllistä kapasiteettia fyysisen energian lisäksi.

Ravitsemus

Pyreneittenpaimenkoirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Rodusta on kahta erilaista muunnosta, pitkä- ja lyhytkarvainen. Molempien turkkityyppien karva on karkeaa ja vaatii hoitoa pari kertaa viikossa, jotta se pysyy takuttomana.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.