Saukkokoira

Otterhound

Vedessä työskentelyyn erikoistunut saukkokoira on vahva ja suuri koirarotu, jolla on vettähylkivä, öljypintainen, karkea turkki. Sen värejä ovat kaikki tyypilliset ajokoiravärit (lisätietoja rotumääritelmästä). Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 67 cm, nartun 60 cm, ja paino vaihtelee 36-54 kg:n välillä.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Saukot ovat nykyään suojeltuja, mutta aikoinaan niitä pidettiin tuholaiseläiminä, jotka vahingoittivat arvokkaita kalansaaliita. Siksi niiden metsästämistä varten kehitettiin aivan oma koirarotu. Ensimmäiset merkinnät tästä koirasta ovat jo Henri II:n ajalta, 1100-luvulta. Nykyistä muistuttava saukkokoira syntyi 1700-luvulla. Saukonmetsästys kiellettiin Englannissa vuonna 1978, minkä seurauksena myös saukkokoiran suosio romahti. Saukkokoira onkin nykyään kotimaassaan vaarantunut koirarotu. Suomessa rotu on erittäin harvinainen.

Luonne

Saukkokoira on ystävällinen ja hyväluontoinen koira. Se on kookas rotu, joka saattaa olla riehakas. Saukkokoirat rakastavat lapsia, mutta pikkulapsien seurassa täytyy olla varovainen. Koira on iloinen ja huoleton, ja se rakastaa ulkoilmaelämää ja tarvitsee aktiivisen kodin.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin saukkokoirat kärsivät toisinaan lonkan ja kyynärän kehityshäiriöistä (dysplasia, joka saattaa olla kivulias ja heikentää liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Saukkokoira rakastaa luonnollisesti vettä, eikä se ole ehkä paras vaihtoehto aina siististä kodista haaveileville. Se saattaa rynnätä hajun perään, joten ennen kuin koiran päästää hihnasta, se täytyy ehdottomasti kouluttaa palaamaan luokse kutsusta. Koiran kasvuiässä sen saamia liikuntamääriä tulee valvoa, jottei se rasita niveliään liikaa. Täysikasvuiselle koiralle kaksi tuntia liikuntaa päivässä on yleensä riittävästi.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Saukkokoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Saukkokoiran turkin pituus on noin 4–8 cm. Karva on paksua ja karheaa, ja sen kaksinkertainen turkki saattaa tuntua öljyiseltä. Koiran turkki kaipaa hoitoa pari kertaa viikossa, ja sen parta täytyy pitää puhtaana ja riippuvien korvien puhtaus ja kunto tarkastaa säännöllisesti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.