Schipperke

Schipperke

Schipperke on pieni ja vanttera pystykorvan näköinen (runsas, karkea turkki, selän päälle kiertyvä häntä – ellei koira synny hännättömänä –, kettumainen pää ja pystyt korvat) koira. Se on väriltään yleensä musta, mutta yksivärinen turkki voi olla mitä tahansa muutakin väriä. Täyskasvuisena koira on noin 21-33 cm korkea ja painaa noin 5,5-7,5 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Joidenkin mielestä schipperke on minikokoinen paimenkoira, pienempi muunnos belgialaisesta leauvenaar-paimenkoirasta. Toisten mielestä taas schipperke on pystykorvarotu, ja siltä se näyttääkin. Rotu on joka tapauksessa ollut olemassa jo ainakin 1600-luvulla, ja vuonna 1690 Brysselin suurtorilla järjestettiin schipperkenäyttely. Sitä käytettiin proomuvartijana Belgian kanavilla, ja se oli suosittu suutarien apulainen ja tunnettiin myös taitavana jyrsijöiden metsästäjänä.

Luonne

Schipperke on vilkas ja valpas pieni koira, jonka luonne on uskollinen, viehättävä ja miellyttävä. Toisinaan koira voi olla itsepäinen tai ilkikurinen, erityisesti toisten koirien seurassa, jos sitä ei ole sosiaalistettu riittävästi pentuna.

Terveys

Schipperke on yleensä melko terve rotu, mutta toisinaan niillä esiintyy periytyviä neurologisia häiriöitä ja lonkkavaivoja.

Liikunta

Rotu tarvitsee vähintään noin tunnin liikuntaa päivittäin, vaikka aktiivisena rotuna se liikkuu mielellään paljon enemmänkin, mikäli se omistajalle sopii.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran turkki on runsas, tuuhea ja tiivis. Turkki on yleensä sileä ja vartalonmyötäinen ja sen kaulan ympärillä on kaulus ja jalkojen takaosassa ”villahousut”. Kunnon harjaus kerran viikossa pitää turkin hyvässä kunnossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.